137

Burgemeester Broertjes vergelijkt jihadstrijders met zionisten

"We hielden na WOII de Nederlanders ook niet tegen die richting Israël trokken om daar tegen de Engelsen te vechten"

Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, ziet overeenkomsten tussen moslims die voor de ‘jihad’ naar Syrië of Irak reizen en strijders die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël gingen om daar te vechten. Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël reageert via Twitter: “Terroristen vergelijken met Joden richting Israël na WOII is ridicuul.”


Pieter Broertjes is tevens voorzitter van de veiligheidsregio Gooi & Vechtstreek, waar eerder een gezin vandaan naar Syrië wilde verhuizen. In een interview op Radio 1 zei hij over de discussie rondom het innemen van paspoorten:

Je moet goede redenen hebben om een paspoort in te nemen. Iemand moet een strafbaar feit hebben gepleegd. En je weet helemaal niet of iemand daar op oorlogspad gaat. (..) Het gaat om volwassen mensen. Nederlanders gingen na de oorlog ook naar Israël om daar tegen de Engelsen te vechten. We hebben ze toen ook niet tegengehouden.

Het beeld dat burgemeesters over meer informatie beschikken dan burgers is vaak onjuist, claimt de Gooise burgemeester.

U moet begrijpen dat in dit dossier informatie heel schaars is. Ook voor burgemeesters. Ik weet vaak niet meer dan u weet. Of uit de krant.

Update 15.44
De woordvoerder van Broertjes heeft inmiddels laten weten dat de burgemeester achteraf gezien zijn uitspraak ongelukkig vindt.

“Wat Broertjes heeft willen zeggen, is dat de overheid mensen niet zomaar kan verbieden zich elders te vestigen, om wat voor reden dan ook.”

Update 18.17
Broertjes heeft inmiddels bij het EO-programma Dit is de dag, zijn excuses aangeboden voor zijn uitspraken.

Stand.nl: ‘Afpakken paspoorten jihadstrijders werkt averechts’

Cc-foto: Museum Hilversum

Geef een reactie

Laatste reacties (137)