118

Burgemeester dreigt bewoners met celstraf op Koninginnedag

VVD'er tegen bewoners die bezwaar hebben tegen huiszoeking: 'Werkt u niet mee, dan belandt u in een arrestatiecomplex'

Rhenense bewoners die op Koninginnedag niet meewerken aan een huiszoeking belanden in de cel. VVD-burgemeester Joost van Oostrum wil op met deze drastische maatregel de veiligheid van het Koninklijk Huis in zijn gemeente waarborgen. Het filmpje waarin hij de consequenties van weigering aankondigt werd woensdag bij de uitreiking van de Big Brother Awards op luid gejoel van het publiek ontvangen.


Het publiek van de Big Brother Awards, prijzen die jaarlijks door Bits Of Freedom worden uitgereikt aan de grofste privacyschenders, was voornamelijk ontstemd over de manier waarop Oostrum een bezorgde bewoonster aansprak:

Ik snap uw emotie, maar ik raad u aan zich daar niet tegen te verzetten. Want als u dat doet, dan denk ik dat u met Koninginnedag niet in Rhenen bent, maar in het arrestantencomplex van de gemeente Utrecht, te Houten.

Oostrum sprak in januari tijdens een informatiebijeenkomt voor de buurt met bewoners over de voorbereidingen voor Koninginnedag die dit jaar in Rhenen wordt gehouden. De strenge maatregelen zijn volgens hem nodig vanwege het drama in Apeldoorn waarbij een aanslag op de Koninklijke familie werd gepleegd.

Alexander Klöpping, ‘technoviking’ en vaste gast bij De Wereld Draait Door, spreekt van een bizarre video. “Ik vind mensen als @joostvoostrum dood, doodeng. Burgerrechten als “de politie komt niet zomaar je huis in” zó makkelijk op de schop doen”, twittert hij.

Sommige bewoners verklaarden geen problemen te hebben met de huiszoekingen. Zij zeiden de koffie voor de politie alvast klaar te zetten. Klöpping is verbaasd over zoveel meegaandheid:

What the fuck. En dan die paar gezellige inwoners van Rhenen die vertellen dat ze niets te verbergen hebben en dat de politie een lekker kopje koffie krijgt als ze binnen komen kijken. Scary stuff”, schrijft hij op zijn blog.

Burgemeester Oostrum is op zijn Twitter account opvallend stil over de rel die inmiddels woedt op internet. Hij maakt zich liever druk over welk pak hij moet aantrekken voor zijn interview met de Telegraaf over Koninginnedag. Zo is te lezen op zijn Twitter-account:

Casual friday at the office, dus nu even thuis om een pak aan te trekken ivm foto Telegraaf.

Huiszoeking is niet de enige maatregel waar bewoners gedwongen rekening mee moeten houden. Zo mogen ze hun auto niet in het centrum neerzetten, ook niet in de garage. Brommers moeten weg en in het centrum worden extra beveiligingscamera’s geplaatst en alle vrijwilligers worden gescreend. “Alles voor één ding”, zegt Oostrum in het filmpje. “Groot feest op 30 april”. Verplicht feest.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (118)