29

Burgemeester Eindhoven zet krant onder druk

Rob van Gijzel (PvdA) stuurt raadsbrief over 'tendentieus' artikel dat hij niet mag herschrijven

Burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) van Eindhoven heeft geprobeerd een interview in Eindhovens Dagblad aan te passen toen hij ontevreden was over de inhoud. Toen dat niet lukte, stuurde hij een brief aan de gemeenteraad, waarin hij het artikel kwalificeert als ‘tendentieus’.

Door redactie Joop

Inzet van het conflict is een interview van de krant waarin onder meer aandacht is voor een uitgelekte notitie, waaruit zou blijken dat Eindhoven een intensievere bestuurlijke samenwerking met de regio zoekt. Dit zorgde in buurgemeenten voor veel commotie. Van Gijzel stuurde daags voor de hem onwelgevallige publicatie een brief (pdf) naar de gemeenteraad, waarin hij het artikel ‘onvolledig, onjuist en soms zelfs tendentieus’ noemde.

Hoofdredacteur Henk van Weert van het ED reageerde gisteren op op de website van de krant:

“Het is niet de eerste keer dat de burgemeester de verhouding met het ED op scherp zet. Hij ageerde herhaaldelijk tegen verhalen die met hem en over hem geschreven werden. Van Gijzel heeft zich daarin laten gelden als een bestuurder die regelrechte powerplay richting het ED niet schuwt. (…) Het interview met de burgemeester duurde ruim een uur. Zoals altijd maakten redacteuren uit de overvloed aan teksten een selectie (…). Daar past uiteraard ook de onrust bij die in omringende gemeenten is ontstaan over de uitgelekte notitie. Wie die commotie negeert, doet afbreuk aan de werkelijkheid. Van Gijzel vond dat verre van plezierig. Via zijn voorlichter wilde hij quatre-mains journalistiek bedrijven: de krant moest en zou in nauw overleg met hem het verhaal uitbreiden en herschrijven. De hoofdredactie heeft dat geweigerd en toch gepubliceerd. De burgemeester vindt dat daarmee de journalistieke integriteit ter discussie is komen te staan. Dat is een zware, zelfs tendentieuze beschuldiging.”

Deze kwestie lijkt op het ingrijpen van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen, een partijgenoot van Van Gijzel, bij een artikel in het blad Ons Utrecht. Wolfsen probeerde de publicatie te verhinderen, maar moest zich daarover voor de gemeenteraad verantwoorden.

De gemeente Eindhoven heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar, meldt NU.nl vrijdag.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)