55

Burgemeester Sadiq Khan roept op tot kalmte na steekpartij Londen

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft tot kalmte opgeroepen na een steekpartij in Londen op woensdagavond. Een zestigjarige vrouw kwam om het leven en vijf anderen raakten gewond. De dader blijkt een 19-jarige Noorse-Somaliër te zijn, die volgens de politie een ‘verwarde man’ is en niet dat aanwijst op terroristische motieven. Khan vraagt alle inwoners om vooral rustig maar ook waakzaam te blijven.

Op woensdagavond begon de dader op Russel Square om zich heen te steken. Agenten konden hem uitschakelen met een stroomstootwapen maar niet voordat hij meerdere mensen geraakt had. De overleden vrouw was een Amerikaanse. Verder zijn de gewonden Australiërs, andere Amerikanen, Israeliërs en Britten en verkeren zij niet in levensbedreigende situatie. Khan vraagt om waakzaamheid en kalmte terwijl het onderzoek gedaan wordt:

De veiligheid van alle inwoners van Londen is mijn absolute prioriteit. Ik roep iedereen op kalm en waakzaam te blijven. Meld het alstublieft bij de politie als u iets verdachts ziet. We hebben allemaal een sleutelrol te vervullen, om de ogen en oren van de politie en de veiligheidsdiensten te zijn. Zo helpen we Londen te beschermen.

De politie heeft geen informatie gevonden dat op enige radicalisering duidt. Een terroristisch motief wordt niet uitgesloten maar vooralsnog wijst wat er bekend is op een man met psychische problemen. Een woordvoerder zegt het volgende:

Ik benadruk dat we tot nu toe geen bewijs van radicalisering hebben dat suggereert dat de man in hechtenis  op wat voor wijze dan ook gemotiveerd is geweest door het terrorisme. De verdachte is een Noorse burger van Somalische afkomst. Ik benadruk echter dat al het werk dat we tot nu toe hebben gedaan, niet suggereert dat deze factoren voor de motieven voor zijn daden relevant zijn.

bron: the Independent

cc foto: Joshua Sterns

Geef een reactie

Laatste reacties (55)