33

Burgemeesters: alleen nog vuurwerk knallen rond middernacht

"Oudejaarsdag moet een normale dag worden, waarop iemand gewoon kan werken, de hond uitlaten of boodschappen doen zonder bang te zijn"

De vier grote steden willen dat er voortaan alleen vuurwerk afgestoken wordt op oudjaarsavond tussen 23:00 en 01:00. Dat schrijven de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in een brief aan minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Mansveld (Milieu).

Nu mag er op 31 december vanaf 10:00 uur ’s ochtends tot 02:00 ’s nachts vuurwerk worden afgestoken. Dat is veel te lang, stelt burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb maandag in de Telegraaf:

Oudejaarsdag moet een normale dag worden, waarop iemand gewoon zijn werk kan doen, zijn hond kan uitlaten en niet bang hoeft te zijn om boodschappen te doen.

Ook de verkoopperiode moet volgens de burgemeesters worden ingekort. Nu mag dat al op 28 december, maar de grote steden willen dat dat pas vanaf 30 december kan.

In januari gaven de burgemeesters al aan dat ze meer zeggenschap wilden over het vuurwerkbeleid. Niet alleen wilden ze de afsteektijd en de verkoopperiode beperken, ook wilden ze bepalen waar vuurwerk mag worden afgestoken.

Niet alleen de grote steden willen het vuurwerkbeleid wijzigen. Meer dan 80 procent van de gemeenten is voor aanpassing van de regels, blijkt uit onderzoek van de NOS.

cc-foto: Wijbe Visser

Telegraaf: Alleen vuurwerk tussen elf en één

Geef een reactie

Laatste reacties (33)