35

Burger draait op voor JSF-blunder overheid

PvdA en SP willen weten waar extra geld voor JSF-ontwikkelingskosten vandaan kwam

Nederlandse bedrijven die betrokken zijn bij de JSF-productie ontvingen 245 miljoen euro korting op de premie die ze moesten betalen om deel te mogen nemen aan het project. SP en PvdA Kamerleden stellen de ministers van Economische Zaken en Defensie vragen over die korting, want achteraf blijkt dat de overheid door een eigen fout de overheidsportemonnee verder heeft moeten opentrekken dan afgesproken.

In 2002 besloot de Nederlandse regering mee te doen in de ontwikkeling van de JSF straaljagers. De overheid zou een bedrag van 800 miljoen euro bijdragen, die investering werd aantrekkelijk omdat bedrijven aangaven te willen meebetalen. Ze zouden immers op lange termijn mee profiteren van de JSF-aanschaf.

Toenmalig minister van Financiën Gerrit Zalm bepaalde hoeveel premie de bedrijven jaarlijks moesten meebetalen. In 2008 bleek dat de bedrijven veel meer betaalden dan was afgesproken. De overheid beging de fout de ontwikkelingskosten van de JSF in dollars te betalen, terwijl zij een premie in euro’s van de JSF-bedrijven binnenkregen. Omdat de euro meer waard was dan de dollar kreeg de overheid veel meer geld binnen dan procentueel was afgesproken. In het geheim spanden de JSF-bedrijven een rechtszaak aan, maar uiteindelijk trof de overheid een schikking: de JSF-bedrijven kregen een korting van 245 miljoen euro.

SP en PvdA vragen zich nu af of de overheid wel juist gehandeld heeft door een kortingsregeling met de JSF-bedrijven te treffen. In 2002 was namelijk afgesproken dat de belastingbetaler niet zou opdraaien voor de ontwikkelingskosten van de JSF. Die afspraak lijkt te worden geschonden met de kosten van de schikking.

De zaak kwam vorige week vrijdag aan het licht door een beroep op de Wet Openbaar Bestuur (WOB) van de Volkskrant. PvdA Kamerlid Angelien Eijsink wil onder andere weten of de ministers van Economische Zaken en Justitie op de hoogte zijn van het verhaal zoals het in de Volkskrant staat en waar het extra geld voor de JSF-ontwikkelingskosten uiteindelijk vandaan is gekomen. Ook heeft ze haar verbazing uitgesproken over het feit dat de Kamer nooit op de hoogte is gebracht van de ‘geheime rechtszaak’.

Eerder op joop.nl: Overheid geeft bedrijven korting van 250 miljoen op JSF
Volkskrant: Kamer eist opheldering over JSF-bonus
Volkskrant: JSF-bedrijven krijgen korting van 250 miljoen

cc-foto: Maxellman

Geef een reactie

Laatste reacties (35)