Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bush geeft op, alleen clowns blijven over bij Republikeinen

  •  
21-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
Jeb Bush
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Die waarschuwing voor beleggers ging ook op voor Jeb Bush, lid van een politieke dynastie die een zesde van de vorige eeuw over de Verenigde Staten regeerde, succesvol gouverneur van Florida en jarenlang gedroomd presidentskandidaat voor de Republikeinen. Bush maakte zaterdagavond bekend dat hij zich terugtrekt uit de race voor het Amerikaanse presidentschap, na de zoveelste pijnlijke nederlaag. Bij de voorverkiezing in South Carolina, een gebied dat gedomineerd wordt door traditionele conservatieve christenen, verloor Bush met grote achterstand van zijn rivalen. Hij haalde nog geen 8 procent van de stemmen binnen. Trump won met 32,5 procent, gevolgd door Rubio (22,5) en Cruz (22,3). In feite gaat de strijd nu nog tussen dit trio die alle drie als kenmerk hebben dat ze ver af staan van het politieke midden. Of om het anders te zeggen: alleen de clowns zijn nog in de race.
De nederlaag van Bush, die 150 miljoen dollar aan zijn campagne besteedde, lijkt een afrekening met de ‘oude politiek’. Wat zijn sterke punt had moeten zijn, voortbouwen op de politieke traditie van zijn vader en broer, werd zijn grote handicap. Hij werd gezien als iemand die niet in staat is verandering te brengen. Dat werd nog eens verstrekt door zijn uitermate zwakke campagne. De New York Times noemt de optredens van de man die zich 9 jaar geleden, na twee termijnen als gouverneur van Florida, uit de politiek terugtrok ‘roestig’. Hij werd geassocieerd met de Irak-oorlog die zijn broer met misleidende argumenten startte, en die het land en de wereld in een crisis stortte. Jeb Bush bleek niet in staat antwoord te geven op voor de hand liggende vragen als ‘zou je met de kennis van nu de oorlog ook zijn begonnen?’ Maar bovenal bleek Bush niet opgewassen tegen de anti-politieke manier van campagnevoeren die het handelsmerk is van Donald Trump.
Clinton verslaat Sanders Bij de Democraten won Hillary Clinton overtuigend in Nevada met 52,7 procent van de stemmen tegen 47,2 procent voor haar linkse opponent Bernie Sanders. Clinton wist de steun te verwerven van Latino en zwarte kiezers. Ze werd tijdens de partijbijeenkomst in het fameuze Caesar’s Palace op handen gedragen door het grondpersoneel van de casino-wereld in Las Vegas. Clinton had zich vooral gericht op steun aan de minderheden. Dat sloeg in Nevada beter aan dan de aanval die Sanders opende op Wall Street en het grootkapitaal, constateert de New York Times.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.