47

Buttplug-kerstboom in Parijs weg na rechtse intimidatie

Kunstenaar Paul McCarthy vreest 'meer problemen' ... Botsing tussen conservatieve en progressieve beschavingen

Een opblaasbare kerstboom in de vorm van een buttplug (of andersom) die door de wereldberoemde kunstenaar Paul McCarthy werd gemaakt en in het hartje van Parijs stond opgesteld, is definitief verwijderd. Het kunstwerk, Tree genaamd, werd kort na de onthulling vernield na oproepen door rechtse actiegroepen wegens beledigng van ‘het heilige symbool’. McCarthy zelf werd in elkaar geslagen. De kunstenaar heeft het object nu definitief verwijderd uit angst voor meer problemen.


McCarthy werd gevraagd door de organisatie van de internationale kunstbeurs Foire Internationale d’Art Contemporain (FIAC) die deze week in Parijs plaatsvindt een kunstwerk te vervaardigen voor de Place Vendôme, een plein onder beroemd vanwege de chique juweliers en modezaken. De FIAC nodigt ieder jaar een kunstenaar uit een beeld voor die plek te maken.

McCarthy, die bekend is om zijn spraakmakende ontwerpen, kwam met een opblaasbare groene kerstboom in de vorm van een buttplug. Donderdag werd het kunstwerk geïnstalleerd en vrijwel direct barstte het verzet los. De oerconservatieve actiegroep Printemps Français, berucht vanwege protest tegen het homohuwelijk en het aanjagen van homofobie, sprak van een ‘vernedering van Parijs’. In de rechtse kant Le Figaro wordt het kunstwerk van Mccarthy een exponent van het verval van de beschaving genoemd.

Terwijl de 69-jarige McCarthy toekeek bij het installeren van de kerstboom werd hij aangevallen door een man die hem toeschreeuwde dat hij “geen Fransman is” en “je hebt hier niets te zoeken”. De Amerikaanse kunstenaar werd tot driemaal toe in zijn gezicht geslagen. Diezelfde nacht werd het kunstwerk gevandaliseerd.

De burgemeester van Parijs stelde dat de stad niet zou wijken voor dergelijke wandaden die de artistieke vrijheid bedreigen. Nu heeft McCarthy besloten dat het kunstwerk niet opnieuw geïnstalleerd wordt. Hij vreest voor meer problemen.

Conservatieve katholieke Fransen hebben zich de afgelopen jaren vaker tegen kunstwerken gericht. Zo werd bijvoorbeeld in 2011 de voorstelling On the Concept of the Face, Regarding the Son of God van de vermaarde regisseur Romeo Castellucci verstoord en bezoekers met eieren bekogeld.  

Rotterdam, Santa Claus bijnaam: Kabouter ButtplugPaul McCarthy is onder meer bekend door de gigantische ‘Kabouter Buttplug’ in Rotterdam, een beeld van een kerstman met een kerstboom in de vorm van een buttplug in zijn hand. Dat beeld, officieel genaamd ‘Santa Claus’ leidde destijds ook tot felle protesten uit conservative hoek. Leefbaar Rotterdam en CDA waren fel tegen plaatsing. Leefbaar-leider Ronald Sörensen zei: “Een idioot kunstwerk. Hier gaan we een stokje voor steken.” Pas na jaren soebatten kreeg de ‘kabouter’ een plek in het centrum op het Eendrachtsplein. Inmiddels is het een van de populairste kunstwerken in de stad.

France 24: US artist withdraws Paris ‘sex toy’ installation

Geef een reactie

Laatste reacties (47)