60

Buurt protesteert tegen komst lunchroom met verstandelijk beperkt personeel

De verstandelijk beperkte medewerkers zouden het woongenot van buurtbewoners verpesten

Roermond is binnenkort misschien een lunchroom rijker waarin mensen met een verstandelijke beperking bijdragen aan het bereiden van de gerechten die er geserveerd zullen gaan worden. Buurtbewoners zijn daar niet blij mee en zijn een handtekeningenactie gestart. Dat meldt de Limburge omroep L1 op haar website.


De bewoners zouden vrezen dat hun woongenot aangetast wordt doordat er een lunchroom met verstandelijk beperkten in de wijk gevestigd is. Sheila Janssen, vestigingsmanager van Brownies & Downies Roermond, laat zich er niet door uit het veld slaan en gaat door met haar onderneming. Volgens haar zouden sommige buurtbewoners niet alleen vrezen dat hun woongenot en de waarde van hun woning kelderen. Ook zou er wantrouwen zijn naar de kwaliteit van het eten. Jansen vindt dat onterecht en wil benadrukt hebben waarom ze de zaak start. 

Wat ik belangrijk vind is dat de mensen hun gevoel van eigenwaarde behouden.

Haar zaak wil dat mensen met een beperking die moeilijk aan een baan komen, werkervaring opdoen in een leer-werktraject.

Een andere reden voor ophef was de vrees vanuit omliggende horecaondernemers dat de werknemers van Brownies&Downies voor overlast zouden zorgen op omliggende terrassen, maar een horecaondernemer zegt voor de L-camera dat hij inmiddels is bijgepraat door Jansen en dat beide ondernemers er op een goede manier zijn uitgekomen.

De bewonersvereniging zegt zelf dat er een geheel andere reden is voor het protest. Er zou sprake zijn van een ander bestemmingsplan voor de beide verdiepingen waarop de zaak gevestigd wordt.

Vice-voorzitter Gerard Janssen van Bewonersoverleg Centrumbelangen:

Er is in de politiek uitgebreid gediscussieerd over het bestemmingsplan juist om duidelijkheid te krijgen wat wel en wat niet is toegestaan en nu maakt de gemeente meteen een uitzondering daarop. Dat vinden wij niet juist.

De gemeente is door de buurtbewoners en ondernemers om een verklaring gevraagd. 

L1NWS: protest in Roermond tegen komst Brownies

Foto: Still uit reportage L1

Geef een reactie

Laatste reacties (60)