12

Buurtkrant schoffeert Chinezen: ‘We love Lemblandt long time’

Redactie: 'We zijn helemaal ondersteboven. Het is een heel domme voorpagina, en dat na al dat gedoe na die verschrikkelijke Gordon'

OpNieuw, de buurtkrant voor de Amsterdamse Nieuwmarktwijk, heeft voor veel beroering gezorgd met de cover van haar laatste uitgave. Daarop staat een karikatuur van Chinese toeristen afgebeeld, met het onderschrift ‘Tourist Tsunami’.

Chris Cramer, beleidsadviseur van de Chinese ondernemersvereniging Amsterdam, noemt de cover in een reactie aan het Parool ‘zeer negatief, onsmakelijk en racistisch’: 

Ze willen zeker net zo interessant doen als die zanger, Gordon. Maar wij stellen dit niet op prijs. We denken na over welke stappen wij kunnen ondernemen. Dit is schadelijk voor de samenleving: de Chinese gemeenschap zit al 102 jaar in Nederland.

Peter Lie, secretaris van de Chinese Ondernemersvereniging Amsterdam en omstreken, ziet er persoonlijk niet zo veel kwaad in:

Er komen inderdaad Chinese toeristen naar de Nieuwmarkt en in strips, cartoons en verbaal wordt het Chinglish (Chinees-Engels) op deze manier verwoord. Niks aan de hand dus.”

De redactieleden van OpNieuw lijken zelf nog het meest geschrokken. Carl Everaert, bestuurslid van de Stichting OpNieuw, is vol berouw:

De redactie vindt het vreselijk. We zijn helemaal ondersteboven. Het is een heel domme voorpagina, en dat na al dat gedoe na die verschrikkelijke Gordon. 

De redactieleden zeggen tegen elkaar: ‘Hoe kan het dat we dit niet hebben gezien?’ Het thema van het nummer was toerisme, maar waarom hebben we niet gewoon een Rus, een Spanjaard en een Chinees voorop gezet? We zijn geen racisten of conservatieve PVV’ers.

We overwegen om 5000 briefjes te drukken waarin we onze spijt betuigen. Maar in elk geval zullen we er in het volgende nummer aandacht aan besteden. Het spijt ons zeer.

cc-foto: screenshot OpNieuw

Geef een reactie

Laatste reacties (12)