11

‘C&A wist van misstanden Bengaalse kledingfabriek’

Reactie C&A:We herkennen ons niet in de inhoud van het artikel in Trouw

De Bengaalse fabriek waar zaterdag 112 werknemers door een brand om het leven kwamen had al een paar jaar een slechte reputatie. Dat meldt Trouw. C&A bestelde dit jaar nog sweaters bij deze fabriek en had, volgens inspecteurs die eerder de fabriek bezochten, moeten weten van de misstanden.

sitestat
Bedrijvennetwerk BSCI, dat inspecties uitvoert voor kledingmerken, bezocht de fabriek in 2011 en trof toen een chaos aan. Nooduitgangen werden door dozen geblokkeerd, brandblussers hingen niet in het zicht of deden het niet en veel te veel mensen werkten op een te kleine ruimte.

C&A en Walmart zijn niet aangesloten bij BSCI, maar hebben hun eigen inspecteurs.

Inkopers moeten geweten hebben dat het onveilig was”, meent Christian von Mitz-laff van BSCI. “Hun inspecteurs werken hetzelfde als die van ons. Zij moeten dezelfde dingen hebben gezien.

Een AP-journalist vond in de afgebrande fabriek documenten waaruit blijkt dat Walmart van de misstanden wist. Het is niet duidelijk of C&A ook op de hoogte was. Het Nederlandse bedrijf wil tot nu toe nog niet reageren. Drie manager van de fabriek in Tazreen werden gisteren gearresteerd. Ze worden er van verdacht medewerkers tijdens de brand te hebben opgesloten.

De journalist had ook kleding in de fabriek gevonden die inderdaad bij de Walmart ligt. De Amerikaanse fabrikant meent dat het om namaakproducten gaat. Dat zou volgens Mitz-laff best kunnen kloppen. Veel fabrikanten besteden hun werk illegaal uit aan andere fabrieken die goedkoper kunnen produceren.

Update 17.11 uur

Tegenover Eén Vandaag gaf C&A later vanmiddag de volgende verklaring:

Wij herkennen ons niet in de inhoud van het artikel dat deze ochtend is gepubliceerd in Trouw. Hierin wordt verondersteld dat C&A vooraf op de hoogte was van de situatie in de textielfabriek in Bangladesh, wat niet het geval was.

Op dit moment is onze expert in Bangladesh. Hij spreekt ter plaatse met verschillende betrokkenen en autoriteiten om uit te zoeken wat er precies gebeurd is en hoe C&A de getroffen gezinnen kan helpen. Onze gedachten zijn bij deze gezinnen. Zodra onze expert is teruggekeerd, zullen wij beschikken over nadere informatie en kunnen wij vaststellen hoe C&A verder kan bijdragen.

Trouw: ‘C&A wist van misstanden fabriek Bangladesh’ (betaalde bijlage)

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)