65

Cameron: Agenten gaan robuuster optreden

[Video] Lagerhuis debatteert over oplossing voor Londense rellen... Agenten gaan mogelijk rubberen kogels, DNA-spray en waterkanonnen inzetten

De Londense politie heeft zo’n honderd arrestatiebevelen en is woensdagnacht begonnen met het binnen vallen van woningen. Ook gaan agenten van deur tot deur om mensen te arresteren die iets te maken hebben met de rellen in de stad. In totaal zijn al minimaal 888 mensen opgepakt. Woensdagnacht bleef het in de Britse hoofdstad en andere delen van het land overwegend stil. Volgens de politie zou slechts een handvol schermutselingen de straat op zijn gegaan.


Onder andere door hevige regenval en door de massale inzet van agenten bleef het in Londen, Birmingham en Manchester overwegend rustig. Desalniettemin blijft de sfeer gespannen.

Agenten zetten ’s nachts gerichte zoekacties op naar relschoppers. In Manchester en Birmingham leidde dit woensdag tot een aantal rechtszittingen die tot diep in de nacht doorliepen.

Update 13.00

In Londen hebben inwoners van de wijk Peckham hun emoties en frustraties op een muur van post-its verzameld. Een dichtgetimmerde winkelruit is omgetoverd tot symboolplek voor eenieder die wil oproepen tot kalmte en tolerantie. Op de post-its staan uiteenlopende berichten. Van ‘Peace and Love’ tot ‘Save oer generation’, maar ook meer emotionele berichten als ‘Please don’t kil my daughter’. Dat meldt De Volkskrant.

Update 13.30

DeBritse premier Cameron heeft aangekondigd slachtoffers van de rellen te zullen compenseren. Tijdens het Lagerhuis-debat zegt hij dat slachtoffers kunnen rekenen op de hulp van de overheid, ook wanneer ze onverzekerd zijn.

Verder kondigt Cameron aan dat de politie meer bevoegdheid krijgt om te eisen dat mensen op straat hun gezichtsbedekking verwijderen.

De Britse premier geeft ook toe dat verschillende politiekorpsen te slap hebben opgetreden. Hij verwijt dit aan verwarring: ‘In eerste instantie behandelde de politie de rellen als een kwestie van openbare orde, in plaats van criminaliteit. De politie werd geconfronteerd met een nieuwe uitdaging.’

Om de rust te bewaren zullen er tot aan het weekeinde evenveel agenten op straat blijven. Indien nodig is de premier bereid het leger in te zetten.

Update 14.00

Cameron wil een onderzoek instellen om te bekijken of het gebruik van DNA-spray mogelijk is. Zo zouden de relschoppers met gemak geïdentificeerd kunnen worden. Ook wordt bekeken of sociale media als Facebook, Twitter en het gebruik van de chatfunctie ‘Ping’ op de Blackberry voor een deel afgesloten kan worden. Indien die mogelijkheid er niet is, wil Cameron dat de Britse politie meer mogelijkheden krijgt om relschoppers via Facebook en Twitter  te achterhalen.

De Volkskrant: Golf van arrestaties in Londen
Trouw: Nieuwe rellen in Engeland blijven uit

cc-foto Peckham: MobileDisco

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (65)