35

Cameron komt eurosceptici in eigen land tegemoet

Uitgelekte speech Cameron toont plan om lidmaatschap binnen de EU te veranderen … Obama blijft voorstander van een sterk Groot-Brittannië in de EU

De Britse premier Cameron wil dat de EU op den duur bevoegdheden teruggeeft aan Londen omdat de Britten anders ‘naar de uitgang’ van de unie worden gedreven. Dat blijkt uit de uitgelekte speech die hij vrijdag zou geven in Amsterdam. De toespraak gaat echter niet door vanwege de beëindiging van een gijzeling in Algerije waar Britse slachtoffers bij zijn gevallen.

In de speech zou Cameron hebben willen zeggen:

Het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de EU komt in gevaar als het geen andere vorm krijgt, want de Britten voelen de EU steeds meer als iets dat hun wordt opgelegd in plaats van iets dat er voor hen is.”

In Groot-Brittannië groeit het aantal eurosceptici, ook binnen Camerons eigen conservatieve partij. In de uitgelekte speech staat echter ook dat Cameron liever niet uit de EU vertrekt. Groot-Brittannië zou volgens hem een actief en toegewijd lid moeten blijven, maar hij hoopt op den duur het karakter van het lidmaatschap te kunnen veranderen.

In de huidige EU is ‘meer van hetzelfde niet langer aanvaardbaar’. De frustraties in zijn land over de EU zijn volgens Cameron ‘erg dramatisch’, schrijft Trouw. Als Cameron in 2015 opnieuw wordt gekozen zou hij bevoegdheden van de EU willen terugeisen. Uiteindelijk hoopt hij rond 2018 een referendum over de EU te kunnen houden.

De Amerikaanse president Barack Obama gaf in een reactie aan voorstander te zijn van een ‘sterk Groot-Brittannië’ in een ‘sterke Europese Unie’.

RTL Nieuws: Obama: Britten moeten kiezen voor sterke EU

Trouw: Cameron: ‘EU wordt ons opgelegd’

cc-foto: Bisgovuk

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)