Laatste update 12:13
97

‘Campagneteam Trump had jaar lang intensief contact met Russen’

Dinsdag diende oud-generaal in de Verenigde Staten Michael Flynn zijn ontslag als nationale veiligheidsadviseur in. Reden hiervoor: hij had al voor Trumps inauguratie contact gehad met de Russische ambassadeur, waarin hij sprak over het opheffen van Amerikaanse sancties tegen Rusland. Flynn, destijds nog gewoon burger, had dus diplomatiek contact met een ambassadeur. Dat nu is bij wet in Amerika verboden, en wel volgens de Logan Act. Flynn heeft derhalve strafbaar gehandeld.

In de loop van dinsdag werd bekend dat de Amerikaanse president, Donald Trump, al weken op de hoogte was van Flynns gesprekken met de Russische ambassadeur. Perschef Sean Spicer vertelde tijdens een persconferentie dat het Witte Huis had besloten Flynn eerst zelf te evalueren, voor er een beslissing over zijn lot zou worden genomen.

De beerput blijkt echter nog dieper: zowel The New York Times als CNN schrijven dat het campagneteam van Donald Trump in aanloop naar de verkiezingen intensief contact heeft gehad met functionarissen van de Russische inlichtingendienst. De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben verschillende telefoongesprekken onderschept waaruit dat blijkt. Dat gebeurde in ongeveer dezelfde periode dat de diensten erachter kwamen dat Rusland de presidentsverkiezingen probeerde te beïnvloeden door computers van de Democratische partij te hacken.

Onder de medewerkers die nauw contact onderhielden met de Russen zijn Paul Manafort, de voormalige campagneleider, Michael Flynn en Trump-adviseur Roger Stone, ook wel bekend als ‘de Trumpfluisteraar’.

Zowel Donald Trump en destijds president Obama zijn na de bevindingen van de inlichtingendiensten op de hoogte gebracht. Zowel de frequentie van de contacten als de nabijheid tot Trump van de personen in kwestie, waren een rode vlag voor de Amerikaanse inlichtingendiensten. Het is niet vreemd dat een campagneteam en vertegenwoordigers van buitenlandse regeringen contact met elkaar hebben, maar de frequentie waarop dit gebeurde is meer dan curieus. De onderzoekers benadrukken dat er nog geen conclusie is over de inhoud of intentie van de gesprekken.

Filmmaker Michael Moore heeft Donald Trump inmiddels opgeroepen het Witte Huis te verlaten. Hij heeft Trump één dag de tijd gegeven om zijn biezen te pakken, voordat hij officieel een afzettingsprocedure wil starten. Moore schreef:

Hey @realDonaldTrump – 1 uur nadat Obama Rusland sancties oplegde, gaf JIJ Flynn opdracht om hen te bellen en te beloven dat het allemaal oké zou worden. Verrader! Treed morgen af!

Nadat Trump bleef zitten waar hij zit, volgde:

Op zijn Facebookpagina heeft hij een aantal eisen opgesteld:

Eerder werd al bekend gemaakt dat de campagneleider van Trump, Manafort, miljoenen dollars uit Oekraïne heeft ontvangen. Manafort zou mogelijk jarenlang grote illegale betalingen hebben ontvangen uit de hoek van voormalig president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj. Manafort ontkende stellig, maar zijn naam duikt wel op in het kasboek. Manafort was jarenlang een adviseur van Janoekovitsj, de laatste pro-Russische president van Oekraïne en vertrouweling van Poetin zelf.

Mitch McConell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, heeft inmiddels aangekondigd dat er ‘hoogstwaarschijnlijk’ een onderzoek komt naar de affaire rond Michael Flynn. Het onderzoek gaat niet over de impact of de inhoud van de gesprekken, maar hoe de gesprekken tussen Flynn en de Russische ambassadeur konden uitlekken. Niet het breken van de regels, maar hoe dit openbaar is geworden is kennelijk reden voor onderzoek.

The New York Times: Trump Campaign Aides Had Repeated Contacts With Russian Intelligence

Geef een reactie

Laatste reacties (97)