1

Cartoonist Jos Collignon wint Inktspotprijs

Vallende schaatser maakt naderende ondergang DSB duidelijk

Tekenaar Jos Collignon is de winnaar van de Inktspotprijs 2009, de prijs voor de beste politieke spotprent die het afgelopen jaar is gepubliceerd in de landelijke en regionale pers.

De winnende prent over de DSB-bank verscheen op 3 oktober 2009 in de Volkskrant, twee dagen na de oproep van Pieter Lakeman aan rekeninghouders om hun geld bij die bank weg te halen. Collignon symboliseert op kunstige wijze met de val van de schaatser het onvermijdelijke lot van de bank.

Naast Pechtold bestond de jury uit kunsthistorica Caroline Rhodius en Max Westerman.
De jury roemt de originele benadering van het onderwerp. In één oogopslag is duidelijk waar het over gaat, de prent is cynisch en in vorm alleszeggend. De naam, het logo en de gevel van het bankgebouw zijn direct herkenbaar. Met de val van de schaatser wordt de naderende ondergang van de bank duidelijk gemaakt. En niet alleen van de bank zelf, maar ook van het hele concern: de schaatsploeg, AZ, het voetbalstadion en het museum. De jury was erg onder de indruk van de uitvoering, waarbij het omvallen van de bank letterlijk wordt verbeeld door de gevel die schuin uit het kader zakt. Tot slot maakt de impact die deze affaire in Nederland heeft gehad op de financiële sector, de politiek en de maatschappij deze prent zeer bepalend voor het jaar 2009.
Jos Collignon wint de Inktspotprijs, die dit jaar voor de zestiende keer wordt uitgereikt, voor de eerste maal. Collignon tekent sinds 1980 voor de Volkskrant, sinds begin 1992 maakt hij voor de Forum-pagina zelfstandige politieke prenten. Hiernaast werkt(e) hij voor andere kranten en bladen zoals NRC Handelsblad, De Tijd, FNV-Magazine, De Journalist en FEM Business.

(tekst afkomstig uit persbericht)

Geef een reactie

Laatste reactie