Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CBS: tekort valt mee - Minister Kamp: niet te vroeg juichen

  •  
27-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cbs_tabel.jpg
Meevaller vooral door veiling mobiele-telefoonfrequenties ... Jaar is nog niet om
Een meevaller voor het kabinet: het overheidstekort over de periode juli 2012 tot en met juni 2013 is op 2,5 procent uitgekomen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdagochtend bekend. Het is onder de EU-norm van drie procent, maar volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken nog geen reden om te juichen. Over heel 2012 was het tekort nog wel te hoog: 4,1 procent, meldt dagblad Trouw.
Overheidssaldo per kwartaal
cbs_tabel_groot
De positievere cijfers zijn vooral te danken aan de veiling van mobiele-telefoonfrequenties. Die leverden de overheid het eerste kwartaal van dit jaar zelfs een overschot op: 4,5 miljard. Trouw:
In het tweede kwartaal gaf de overheid echter alweer 7 miljard meer uit dan er binnenkwam. Daardoor staat het totale tekort over 2013 voorlopig op 2,5 miljard euro. Dat zal de laatste twee kwartalen van dit jaar echt flink oplopen. Maar het overheidstekort is in zowel het eerste als tweede kwartaal van 2013 lager dan in de afgelopen vier jaar in de overeenkomstige kwartalen.
Als de trend doorzet kan Nederland dit jaar onder de 3 procent uitkomen, zegt CBS-econonoom Hein van Mulligen. Wel benadrukte hij dat het jaar pas halverwege is. Ook volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken geven de cijfers nog geen reden tot juichen omdat ze niet representatief hoeven te zijn voor het hele kalenderjaar.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.