Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CBS: Verzorgingsstaat weer duurder

  •  
02-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
326 keer bekeken
  •  
Flickr_oudjesopdekermis_Ecluse_300
Sociale zekerheid kostte 169 miljard euro, 30 procent van totale inkomsten. Twee derde naar ouderen en zieken. Werklozen kostten 8 miljard
Nederland heeft in 2009 dertig procent van zijn totale inkomsten uitgegeven aan de sociale zekerheid. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)maandag. Het grootste gedeelte van dit geld, twee derde, is besteed aan uitkeringen voor ouderen en zieken.
Door de opgelopen werkeloosheid is het bedrag dat naar WW-uitkeringen is gegeaan het afgelopen jaar het sterkst gestegen, zo meldt het CBS. Ongeveer 8 miljard euro is uitgekeerd aan werklozen. Dat is 1,8 miljard euro meer dan in het jaar daarvoor, maar nog altijd minder dan anderhalf procent van de inkomsten van de staat.
Nederland keert vergeleken met andere Europese land veel geld uit aan sociale-beschermingsuitkeringen. In 2009 ontvingen Nederlanders gemiddeld ruim tienduizend euro. Alleen in Luxemburg en in Zweden is dit bedrag hoger.
Lees meer bij het CBS
Foto: Ecluse (Flickr cc)

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.