29

CDA, D66: Ambtenaren makkelijker ontslaan

Regeringspartij en oppositiepartij slaan de handen ineen om rechtspositie ambtenaren gelijk te trekken met die van 'gewone' werknemer. Afspraak al in regeerakkoord

De staat moet ambtenaren makkelijker kunnen ontslaan, vinden CDA en D66. Ze moeten dezelfde ontslagbescherming krijgen als mensen die in het bedrijfsleven werken. Als het aan de regeringspartij en de oppositiepartij samen ligt, komt er in 2015 een einde aan de extra bescherming die ambtenaren nu nog wel genieten, zo meldt het Parool.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum en zijn D66-collega Fatma Koser Kaya willen zo veel mogelijk gelijke arbeidsrechten regelen voor alle werknemers, zo meldt het Parool. Zij vrezen niet voor willekeur door de politieke bazen van ambtenaren. ‘Gewone werknemers kunnen ook niet willekeurig worden ontslagen’, aldus Koser Kaya.

Een uitzondering willen de Kamerleden maken voor enkele groepen, zoals militairen en rechters. Dat is nodig om de onafhankelijkheid in hun handelen te garanderen, stellen zij.

In het regeerakkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV is ook al afgesproken dat het ambtenarenrecht wordt gelijkgetrokken met het gewone arbeidsrecht, aldus het Parool.

Lees meer bij het Parool: ‘Einde aan ontslagbescherming ambtenaren’

Geef een reactie

Laatste reacties (29)