123

CDA dreigt met blokkade in senaat

Senaatleider Brinkman: 'Nivellering en lastenverzwaring onaanvaardbaar'

De CDA-fractie in de Eerste Kamer weigert in te stemmen met de maatregelen van het kabinet als nivellering en lastenverzwaring daar onderdeel van vormen. Fractievoorzitter Elco Brinkman verwacht nog vóór Prinsjesdag een confrontatie met het kabinet.

zetelverdeling eerste kamerBrinkman uit zijn dreigement in NRC Handelsblad. Hij zegt dat zijn partij niet alleen maar ‘nee’ wil verkopen maar dat hij de streep trekt bij lastenverzwaring en nivellering. Die twee punten vallen ook zwaar binnen regeringspartij VVD. Nog voor Prinsjesdag wil het kabinet met de senaat overleggen over de verlaging van pensioenpremies, een maatregel die drie miljard moet opleveren. Dat overleg zou meteen de eerste confrontatie kunnen betekenen. Brinkman noemt het “een greep uit de kas” en wijst er op dat werkgevers ook fel tegen het voorstel zijn omdat het nivellerend is voor inkomens boven de 100.000 euro. Ook de plannen voor lastenverzwaring ziet hij niet zitten.

We kunnen niet blijven doorgaan lastenverzwaring en nivellering. Jonge gezinnen hebben amper nog geld voor kinderopvang. Dan ga je niet nog een keer hun lasten verhogen. Het houdt een keer op.

Halbe Zijlstra, VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer zei voor de zomer dat de Eerste Kamer het politieke oordeel over de plannen aan de Tweede Kamer moet overlaten. Anders moest de Eerste Kamer maar opgeheven worden. Brinkman doet die uitspraken af als ‘spierballentaal’ en ‘grootspraak’.

cc-foto: marie-II / cc-grafiek: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (123)