Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA dreigt met blokkade in senaat

  •  
24-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cda_300_08.jpg
Senaatleider Brinkman: 'Nivellering en lastenverzwaring onaanvaardbaar'
De CDA-fractie in de Eerste Kamer weigert in te stemmen met de maatregelen van het kabinet als nivellering en lastenverzwaring daar onderdeel van vormen. Fractievoorzitter Elco Brinkman verwacht nog vóór Prinsjesdag een confrontatie met het kabinet.
Brinkman uit zijn dreigement in NRC Handelsblad. Hij zegt dat zijn partij niet alleen maar ‘nee’ wil verkopen maar dat hij de streep trekt bij lastenverzwaring en nivellering. Die twee punten vallen ook zwaar binnen regeringspartij VVD. Nog voor Prinsjesdag wil het kabinet met de senaat overleggen over de verlaging van pensioenpremies, een maatregel die drie miljard moet opleveren. Dat overleg zou meteen de eerste confrontatie kunnen betekenen. Brinkman noemt het “een greep uit de kas” en wijst er op dat werkgevers ook fel tegen het voorstel zijn omdat het nivellerend is voor inkomens boven de 100.000 euro. Ook de plannen voor lastenverzwaring ziet hij niet zitten.
RTEmagicC_senaat_.png
We kunnen niet blijven doorgaan lastenverzwaring en nivellering. Jonge gezinnen hebben amper nog geld voor kinderopvang. Dan ga je niet nog een keer hun lasten verhogen. Het houdt een keer op.
Halbe Zijlstra, VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer zei voor de zomer dat de Eerste Kamer het politieke oordeel over de plannen aan de Tweede Kamer moet overlaten. Anders moest de Eerste Kamer maar opgeheven worden. Brinkman doet die uitspraken af als ‘spierballentaal’ en ‘grootspraak’.
cc-foto: marie-II  / cc-grafiek: Wikimedia

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.