Laatste update 31 maart 2018, 10:41
86

CDA en D66 blokkeren maatregel tegen discriminerende uitzendbureaus

Regeringspartijen CDA en D66 hebben hun steun ingetrokken aan een strenge maatregel waarmee discriminerende uitzendbureaus eindelijk aangepakt zouden worden door middel van ‘naming and shaming’, tot grote frustratie van oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA en Denk. Dat meldt de NOS. De partijen vonden het eind januari nog hoog tijd om discriminerende uitzendbureaus de wacht aan te zeggen.

Begin dit jaar onthulde het televisieprogramma Radar dat bijna de helft van 78 willekeurig door het programma gebelde uitzendbureaus bereid bleek om mee te werken aan racisme. Het was niet de eerste keer dat werd aangetoond dat uitzendbureaus discrimineerden op afkomst.

D66-Kamerlid Van Weyenberg zei toen nog:

Ik denk dat we harder moeten ingrijpen, publiceren wie er over de schreef gaat.

Ook CDA-Kamerlid Peters was voor naming en shaming:

Een bedrijf met naam en toenaam noemen. Je doet dit en dat wil ik gewoon niet.

Nu zegt Van Weyenberg echter:

Het probleem met de SP is dat die partij al op basis van een onderzoek van een tv-programma ‘naming and shaming’ wil toepassen. Daar is D66 niet van. Je bent veroordeeld door de rechter, dan pas gaan we je namen and shamen.

Daarbij moet echter worden opgemerkt dat er nog nooit een uitzendbureau is veroordeeld, omdat het praktisch onmogelijk is voor een niet-ingehuurde uitzendkracht om te bewijzen dat er sprake was van discriminatie. Andere maatregelen tegen discriminerende uitzendbureaus, zoals het inzetten van ‘mystery guests’ bij controles door de uitzendbranche zelf, werden wel door alle partijen gesteund, met uitzondering van de PVV en FvD. Ook zou moeten worden vastgelegd dat overheden een tijd lang geen zaken meer doen met uitzendbureaus die zijn veroordeeld, mocht dat er ooit een keer van komen.

Geef een reactie

Laatste reacties (86)