39

CDA en VVD kijven over koers

Partijen over elkaars plannen: 'Desastreus!' ... 'Halve waarheden!' ... 'Niet fatsoenlijk!' ... 'Wanhopig!'

CDA en VVD rollen ruziënd over straat vanwege elkaars verkiezingsprogramma’s. CDA noemt de plannen van Rutte ‘desastreus’ en ‘niet fatsoenlijk’, terwijl de VVD de christen-democraten ‘wanhopig’ noemt en beticht van leugens.

Door redactie Joop

Het verschil tussen het CDA en de VVD is dat het CDA fatsoenlijke maatregelen neemt en de VVD niet, zei CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager in een reactie op de CPB-berekeningen van woensdag.

Bij de VVD gaan de huren 60% omhoog, een explosie. Dat gaat ten koste van de koopkracht van ouderen en gezinnen. Dat noem ik niet fatsoenlijk.

Uit de CPB-analyses blijkt dat de burger bij het CDA, op de SGP na, het slechtst af is met zijn koopkracht. Maar volgens De Jager zit het CDA ‘op koopkrachtbehoud’ en liggen de partijen qua koopkracht heel dicht bij elkaar. Om vervolgens expliciet de VVD aan te vallen:

De VVD toont zijn ware gezicht. Niet de medisch specialisten, maar de mensen die zorg nodig hebben gaan er op achteruit.”

Later op de dag kwam CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende daar nog eens overheen. De gevallen premier zegt zich zorgen te maken over de gevolgen van de VVD-plannen voor ouderen en gezinnen. Hij noemde die ‘desastreus’. Balkenende verwees naar VVD-maatregelen in onder meer de zorg en toeslagen voor kinderen.

Als door een wesp gestoken reageert de VVD op de aantijgingen vanuit CDA-huize. Het CDA moet wel ‘heel wanhopig’ zijn als de christendemocraten nu beweren dat het programma van de VVD ‘niet fatsoenlijk’ is, zo stelt VVD-Kamerlid Frans Weekers in een reactie op uitlatingen van CDA-minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Dit soort krachttermen, het zijn halve waarheden en die zijn erger dan leugens.”

VVD’er Weekers begrijpt niet dat een minister van Financiën zich ‘daartoe verlaagt’. Weekers claimt dat het CDA vier jaar geleden VVD-voorstellen ook onfatsoenlijk noemde, maar ze vervolgens later zelf invoerde.

Ook VVD-leider Mark Rutte gooide wat modder over de schutting. Volgens Rutte is het CDA in verwarring. Hij stelt dat er in het CDA-verkiezingsprogramma maatregelen staan die de partij vier jaar geleden nog als niet sociaal betitelde, zoals het niet volledig indexeren van uitkeringen.

Tot verbazing van Rutte houdt het CDA ook nog vast aan een heffing voor rijkere gepensioneerden, terwijl het de PvdA daarvoor altijd aangevallen heeft. Hij noemt het nog net geen draaigedrag van Balkenende.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)