Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA hield gift van een ton geheim

  •  
27-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
ANP-CDA_campagne_300.jpg
CDA schendt wet die stelt dat giften afkomstig van een bedrijf vermeld moeten worden in het jaarrapport
Het CDA kreeg voor haar verkiezingscampagne een ton van een bedrijf. De donatie bleef onopgemerkt totdat NRC navraag deed naar het bedrag dat was ingeboekt onder ‘opbrengst financiële actie’. In het jaarrapport over 2010 heeft het CDA niet gemeld dat het bedrag afkomstig is van een bedrijf en dat is in strijd met de Wet subsidiëring politieke partijen.
Het bedrijf van wie het CDA 100.000 euro kreeg adviseert over ‘fusies, overnames en corporate finance’. Volgens de wet hoeven partijen alleen de branche te noemen waarin een bedrijf dat meer dan 4.538 euro doneert actief is. CDA-penningmeester Bart van Meijl wil nog altijd de identiteit van het bedrijf geheim houden omdat die afspraak onderdeel was voor de donatie.
Hans van den Heuvel, emeritus hoogleraar integriteit van bestuur vindt dat het CDA openheid van zaken had moeten geven. “Het CDA is over de schreef gegaan. De kiezer heeft er recht op te weten wie er geld doneert. Dit is een substantieel bedrag en over het algemeen gaat het dan niet om liefdadigheid”, zegt hij in NRC.
Na het zomerreces gaat minister Donner aan de slag met een nieuwe wet die partijen dwingt om transparanter te zijn over partijgiften. Met een nieuwe wet wil hij er voor zorgen dat de identiteit van donateurs die meer dan duizend euro doneren bekend maken. 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.