Laatste update 13:09
73

CDA-Kamerlid Omtzigt liet nepgetuige opdraven op MH17-bijeenkomst

NRC onthult dat Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt op een bijeenkomst over het neerhalen van de MH17 een getuige het woord heeft laten voeren die een nepverklaring aflegde. De bijeenkomst vond in mei dit jaar plaats aan de Vrije Universiteit en ging over de strafvervolging van de daders. In de zaal waren veel nabestaanden aanwezig. De afgewezen Oekraïense asielzoeker zat in het publiek en vertelde tijdens een vragenronde onverwacht dat hij ooggetuige was en op het moment dat de MH17 werd neergehaald meerdere vliegtuigen in de lucht had gezien. De verklaring van de man staat haaks op de bevindingen van de onderzoekers. Ook vertelde hij dat hij niet was gehoord door het onderzoeksteam.

Het verhaal van de man stemt overeen met de verzonnen toedracht die de Russische propagandamachine verspreidt over de MH17.  NRC heeft op basis van sms-verkeer en geluidsopnames weten te achterhalen dat de tekst van de man was opgesteld door Omtzigt:

Voor de bijeenkomst sprak Omtzigt uitgebreid met de Oekraïener. Op basis daarvan stelde hij een sms op met „kernpunten” die de tolk namens de Oekraïner bij de lezing moest uitspreken. In de voorafgaande ontmoeting met Omtzigt vertelde de man dat hij al gehoord was door het Nederlandse onderzoeksteam en dat zij via Duitse autoriteiten al beschikten over een rapport met zijn getuigenis. Toch wekte Omtzigt bij de bijeenkomst de indruk dat de Oekraïener nog niet was gehoord. Daarnaast verbleef de man op de dag van de ramp elders in Oekraïne, alleen zijn vrouw zou het hebben gezien. Omtzigt schreef in de tekst die de man moest uitspreken dat hij zelf het vliegtuig zag neerstorten.

Omtzigt heeft zich de afgelopen jaren  sterk geprofileerd als politicus met de nasleep van MH17.

In zijn optredens roept Omtzigt het beeld op van grove misstanden bij het onderzoek naar de ramp. Zo suggereerde hij in maart tegenover online interviewkanaal Café Weltschmerz ten onrechte dat er iets niet in de haak zou zijn met de autopsies op de lichamen. Omtzigts argwanende houding leverde hem dit voorjaar een reprimande op van premier Rutte, die hem verweet „een politiek nummertje” te maken van de MH17-ramp.

Omtzigt zegt in een reactie tegenover NRC dat hij niet wist dat de man geen ooggetuige was en noch dat hij wel door de onderzoekers was gehoord.

Zaterdag reageerde Omtzigt via Twitter: “In mijn gedrevenheid op dit dossier om vragen beantwoord te krijgen heb ik op deze bijeenkomst onzorgvuldig gehandeld. Dat betreur ik.”

Op sociale media wordt meer kritiek geleverd op de rol van de CDA-politicus. Hij verspreidde eerder Russische verzinsels en verwijderde die pas onlangs, toont twitteraar Ton Aarts.

Geef een reactie

Laatste reacties (73)