Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA kiest nu opeens wel: VVD, D66 en GroenLinks

  •  
31-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
soldaten300_03.jpg
Van Bijsterveldt: 'PVV is partij van stilstand, deze drie partijen zijn hervormingsgezind'
Het CDA geeft de voorkeur aan een coalitie met de VVD, D66 en GroenLinks. De partij die tot nog toe benadrukte alle opties open te houden, maakte haar keuze bekend bij monde van staatssecretaris Van Bijsterveldt, de nummer vijf op de CDA-lijst.
Door redactie Joop 
RTEmagicC_ANP-halsema-balkenende-rutte-300px.jpg
Het CDA werd de afgelopen weken vaak verweten dat ze geen partijen uitsluit, en dus ook de PVV niet. Willem Aantjes en Doekle Terpstra waren hier kritisch over, terwijl voormalig CDA-premier Dries van Agt zelfs dreigde zijn lidmaatschap op te zeggen als zijn partij met de PVV zou gaan regeren.
Van Bijsterveldt benadrukte dat het CDA nog altijd geen enkele partij uitsluit (dus ook de PVV niet). “Maar het is wel heel belangrijk dat er een coalitie komt die hervormingezind is”, aldus de CDA-staatssecretaris. Ze noemt de PVV een partij van stilstand en “dat leidt meestal tot achteruitgang”, aldus de NOS. Volgens Van Bijsterveldt zijn de VVD, D66 en GroenLinks, net als het CDA, partijen die pleiten voor onder meer een sterke economie en solidariteit.
Opmerkelijk is het feit dat het CDA nu prefereert een coalitie te sluiten met D66, ondanks de tegengestelde standpunten over de hypotheekrenteaftrek. En de VVD wil wel “desastreuze ingrepen in de zorg”, stelt ze. Maar deze tegenstellingen zijn overbrugbaar.
In het radio-interview waarin ze de coalitievoorkeur van haar partij bekendmaakte, zei Van Bijsterveldt dat ze niet wist dat lijsttrekker Balkenende de aftrek van rente tot breekpunt zou uitroepen.
Het is uiteindelijk Balkenende die dat punt naar buiten bracht. Dat is uiteindelijk een feit.”
De afgelopen dagen spreken steeds meer partijen duidelijk hun voorkeur uit voor een bepaalde coalitie. GroenLinks is voor een “zo progressief mogelijke” coalitie. De PvdA sluit de PVV uit, maar houdt verder alles open. De VVD sluit de PVV weer niet uit. En de SP wil een zo links mogelijke coalitie.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.