Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA stemt 'unaniem' in met PVC-akkoord

  •  
05-10-2010
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
kathedraal.jpg
UPDATE 23:30 VIDEO Koppejan en Ferrier bij Nieuwsuur ... 20:30 Wilders content met zwichten dissidenten, gaat nu beslissen over bewindspersonen ... 17:30 Fractievoorzitters naar informateur Opstelten... 14:45 Verhagen: 'Bezwaren Ferrier en Koppejan blijven bestaan, maar zij laten uitspraak congres zwaar wegen'... 13:30: Ferrier zegt 'absoluut' in de fractie te blijven ... Het voorgesprek tussen Bleker en de dissidenten was een 'goed gesprek' ...
Het lijkt erop dat de Tweede Kamerfractie van het CDA dinsdagmiddag eindelijk de gelederen heeft gesloten. Fractieleider Maxime Verhagen zei na afloop van het fractieberaad dat “unaniem” was besloten om het regeer- en gedoogakkoord te steunen. Verhagen zei dat “de bezwaren” van de dissidenten Kathleen Ferrier en Ad Koppejan blijven bestaan, maar dat zij “de uitspraak van het congres zwaar hebben laten wegen.”
Ferrier en Koppejan zeggen zelf tegen de NOS dat hun bezwaren nog overeind staan. Zij willen die bezwaren “in beleid omzetten”, met andere woorden: ze zullen niet met alle kabinetsvoorstellen instemmen. Ze benadrukken dat ze tegen maatregelen zullen stemmen die niet uitgaan van  de gelijkwaardigheid van mensen.
Dankzij de gedoogsteun die de SGP al heeft uitgesproken voor het PVC-akkoord, heeft de coalitie ook zonder de stemmen van de CDA-dissidenten een nipte meerderheid van 76 van de 150 zetels in de Kamer.
De CDA-fractie kwam dinsdag om 13:00 uur bijeen om een definitief besluit te nemen over het regeer- en gedoogakkoord met de VVD en PVV. Het was nog maar afwachten of de CDA-dissidenten Ferrier en Koppejan zouden instemmen met de samenwerking met de PVV. Op het partijcongres in Arnhem afgelopen zaterdag noemden ze de 1274 CDA’er die tegen het nieuwe regeerakkoord zijn, een ‘substantiële minderheid’.
Maandagavond voerde Verhagen de druk op Ferrier en Koppejan nog op door te zeggen dat de CDA-fractie ‘geen dissidenten’ meer telt, schrijft de Volkskrant. Als de CDA-dissidenten vandaag instemmen met de vorige week gesloten regeer- en gedoogakkoorden, kan VVD-leider Mark Rutte benoemd worden tot formateur en kan de zoektocht van nieuwe ministers en staatssecretarissen beginnen.
De steun van Ferrier en Koppejan is noodzakelijk omdat de PVC-formatie met de 21 CDA-fractieleden slechts een nipte meerderheid heeft met 76 zetels. Koppejan en Ferrier hebben altijd gezegd het CDA trouw te blijven. Dat ze een eigen fractie oprichten, wordt daardoor minder waarschijnlijk. Als ze tegen stemmen kunnen ze er voor kiezen om hun zetel op te geven en plaats te maken voor andere CDA’ers. Ook bestaat de mogelijkheid dat ze besluiten zich neer te leggen bij de meerderheid van het CDA, maar dat ze ze hun achterban wel blijven steunen.
Update 13:30 Kathleen Ferrier blijft ‘absoluut’ in de fractie. Dat zei ze nadat ze de kamer uitkwam waar zij met collega Ad Koppejan in overleg zat. Het NOS meldt dat beide dissidenten ‘vertrouwen hebben in een goeie afloop’. Ferrier zei een goed gesprek te hebben gehad. Bij dat gesprek was waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker ook aanwezig. Voordat Ferrier met haar stellingname naar buiten treedt, wil ze eerst met haar collega’s praten tijdens het fractieoverleg. Het tijdstip waarop deze beslissende vergadering plaatsvindt, is nog steeds niet duidelijk. Bleker verwacht dat het geen lange vergadering wordt en hoopt binnen 13 uur meer duidelijkheid te kunnen geven. Update 17:30
De fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) zijn met hun secondanten dinsdag aangeschoven bij informateur Ivo Opstelten om het definitieve standpunt van hun fracties over het regeer- en gedoogakkoord mee te delen. Dat meldt de Volkskrant.
Update 20:30
Rutte verwacht dat er snel een kabinet komt maar wacht nog even met het publiekelijk aflikken van zijn vingers tot het werkelijk zo ver is. Zo is het nog de vraag of Wilders akkoord gaat met de bewindspersonen die Rutte wil uitkiezen.
Trouw schrijft:
Wilders vindt het belangrijk dat er geen wijzigingen in het gedoogakkoord zijn aangebracht. “De PVV heeft geen water bij de wijn hoeven doen.” Hoewel Wilders slechts gedoogsteun geeft aan het kabinet en geen bewindspersonen levert, gaf hij te kennen dat hij achter de schermen wel wordt betrokken bij het formeren. Naar verwachting gaat Rutte deze week nog op zoek naar ministers en staatssecretarissen.
Reacties
GroenLinks-leider Femke Halsema noemde de uitkomst een onnavolgbare CDA-redenering. Halsema: “Ik heb geen flauw idee wat het CDA hier precies mee bedoelt.”
“Het draagvlak onder het nieuwe kabinet is nu niet veel beter geworden”, zei ChristenUnie-voorman André Rouvoet tegen de NOS. “Nu heeft Verhagen 21 fractieleden waarvan hij iedere keer moet afwachten of ze onderdelen ondersteunen.”
PvdA-leider Job Cohen denkt ook dat de “kritische houding” die CDA’ers aan de dag mogen leggen ten aanzien van elementen uit regeerakkoord met VVD en PVV, de nieuwe regering niet stabieler maakt. “En die stabiliteit was al niet zo groot”, zei hij dinsdagmiddag na afloop van het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Cohen wees op het feit dat er gewerkt gaat worden met een gedoogvariant en een kleine meerderheid van slechts 76 Kamerzetels. Daar komt nu een kritische CDA-fractie bij, gesteund door een derde van de deelnemers aan het CDA-congres afgelopen zaterdag.  
VVD-burgemeester Van Aartsen van Den Haag is niet blij met het akkoord, schrijft de Volkskrant :
‘Het voorspelt slecht weer’, aldus Van Aartsen. Volgens de VVD-prominent worden alle belangrijke subsidies op het gebied van volkshuisvesting afgeschaft, wordt er alleen maar gekort op de infrastructuur en nemen per saldo de middelen op het gebied van veiligheid niet toe maar juist af.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.