Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA veruit de rijkste partij van Nederland

  •  
11-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
collectebus-hond.jpg
Regeringspartij haalde 2,7 miljoen euro aan giften binnen ... Andere partijen blijven ver achter ... PVV en TON verzwijgen giften ... Ter Horst wil transparantie per wet afdwingen
Het CDA heeft vorig jaar 2,7 miljoen euro aan giften binnengehaald. Dat is veel meer dan alle andere partijen bij elkaar, blijkt uit onderzoek van tv-programma NOVA.
Na het CDA volgt de VVD op grote afstand, met 463.954 euro aan giften. Daar weer ver achter staan GroenLinks (197.516 euro), de PvdA (115.491 euro) en de Partij voor de Dieren (84.769 euro). ChristenUnie, D66, SP en SGP haalden vorig jaar minder dan 50.000 euro binnen.
Volgens Nova zijn de jaarrekeningen van de partijen niet altijd duidelijk over giften. De politieke bewegingen PVV en Trots op Nederland (TON) weigeren in het geheel om cijfers bekend te maken.
Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken werkt aan een wet die meer transparantie moet brengen in de donatiestructuur. De PVV liet weten aan Nova deze wet desnoods bij de rechter aan te vechten. Over de partij van Geert Wilders bestaan hardnekkige geruchten dat buitenlandse conservatieve instituten via giften een stevige vinger in de pap hebben. 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.