6

CDA was ‘ideeënloos’ en Balkenende wilde niet

Rapport CDA commissie: Balkenende IV was vooral bezig met overleven

Balkenende werd met tegenzin in de positie van lijsttrekker geduwd met een ‘onduidelijke’ boodschap die tot een groot verlies van het CDA leidde. Dat schrijft de CDA commissie in haar rapport over de verkiezingsnederlaag van haar partij op 9 juni.

“Van Balkenende zelf had het niet gehoeven […] Hij had zich voorgenomen om bij de verkiezingen van 2011 niet meer als lijsttrekker op te treden”, zo is te lezen in het onderzoek dat onder leiding van de Limburgse commissaris van de koningin Léon Frissen werd uitgevoerd.

Nieuwsuur heeft het rapport in handen gekregen dat pas dinsdag uitkomt. Daarin staat dat de partijtop van het CDA voor de val van het kabinet Balkenende IV vooral bezig was met overleven. Balkenende werd uiteindelijk met tegenzin lijsttrekker. Maxime Verhagen was namelijk controversieel geworden door de meningsverschillen over Afghanistan en Camiel Eurlings wilde een aantal jaren ‘in de luwte’ doorbrengen. “Na een uitgebreide discussie bleek niemand een ander te kunnen presenteren als alternatief.”

Een verzameling van Nieuwsuur van een aantal zinnen/woorden uit het rapport:

ideeënloosheid; VVD-light; de partij schaatste door, maar op steeds dunner ijs; de partij zat in een geestelijke en electorale dip; de automatische piloot stuurde de kar gewoon verder; men vond het allemaal wel goed; dat hij (Balkenende, red.) alleen maar premier wilde worden, was onbedoeld een uitglijder; het beeld werd er een van een partij in verwarring.

Nieuwsuur: Bestuur, fractie en bewindslieden CDA faalden

Geef een reactie

Laatste reacties (6)