60

CDA wil praten met dictator Assad over Nederlandse IS’ers

Als het aan het CDA ligt, gaat het Nederlandse kabinet in gesprek met de Syrische dictator Bashar al-Assad. Volgens Kamerlid Martijn van Helvert is het alleen op die manier mogelijk om Nederlandse IS-strijders in de regio te berechten. De NOS schrijft:

Nederland heeft sinds maart 2012 geen diplomatieke betrekkingen meer met het Syrische regime. Maar Van Helvert zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het “een verschrikkelijk regime” blijft, maar dat het besef groeit dat het “wel onderdeel is van een oplossing”.

Assads regeringstroepen zijn verantwoordelijk voor verreweg de meeste burgerdoden in de Syrische burgeroorlog. Volgens het Syrische Netwerk voor Mensenrechten doodden de overheidstroepen sinds 2011 bijna 200.000 burgers, onder wie bijna 23.000 kinderen. Daarmee heeft Assad aanmerkelijk meer doden op zijn geweten dan IS, dan volgens dezelfde inventarisatie iets meer dan vijfduizend Syrische burgers om het leven heeft gebracht.

De veiligheidstroepen van Assad zijn berucht vanwege de marteling van gevangenen. Volgens het VN-comité tegen Marteling schrikken Assads troepen er niet voor terug om ook kinderen te verminken. Assad liet in 2011, kort na de start van de burgeroorlog, honderden jihadisten vrij uit de gevangenis.

Eerder deze week bepaalde de rechtbank in Den Haag dat de Nederlandse overheid zich moet ‘inspannen’ om de kinderen van Nederlandse IS-vrouwen naar Nederland te halen. Het kabinet heeft aangekondigd tegen die uitspraak in beroep te gaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)