Laatste update 09:49
2

Celstraf voor Reuters-journalisten na onderzoek naar genocide Myanmar

Twee Reuters-journalisten zijn in Myanmar veroordeeld tot zeven jaar celstraf. Volgens de rechter heeft het duo zich schuldig gemaakt aan het stelen van staatsgeheimen, of een poging daartoe. Dat heeft het persbureau zelf bekendgemaakt. De journalisten zaten al negen maanden vast en zeggen onschuldig te zijn en in de val te zijn gelokt.

De journalisten Wa Lone (32) en Kyaw Soe Oo (28) waren in het land om onderzoek te doen naar de genocide op Rohingya-moslims door boeddhistische extremisten, gesteund door het overheidsleger. In december vorig jaar werden zij door een van hun bronnen meegenomen naar een café waar zij geheime documenten zouden ontvangen met informatie over een Rohingya-massagraf in de deelstaat Rhakine. Direct na het verlaten van het café werden de twee gearresteerd.

Reuters’ hoofdredacteur Stephen J. Adler noemt de veroordeling ‘een trieste dag voor Myanmar, voor de journalisten zelf en voor de vrije pers wereldwijd.’ In zijn verklaring zegt schrijft hij ook:

We zullen niet toekijken terwijl Wa Lone en Kyaw Soe Oo deze onrechtvaardigheid ondergaan. De komende dagen kijken we hoe we verder moeten gaan, daarbij zullen we ook de mogelijkheden van internationale hulp verkennen.

Vorige week nog concludeerde een internationaal onderzoeksteam van de VN-Mensenrechtenraad dat Myanmarese topmilitairen vervolgd moeten worden voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid tegen de Rohingya. Het team van de VN pleitte er ook voor de zaak over te dragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Bronnen: Reuters, NOS / Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (2)