Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Censuurpoging Franse geheime dienst loopt uit op catastrofe

  •  
09-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
MilitaireB300.jpg
Poging tot Wikipedia-censuur pakt verkeerd uit
Je kunt op internet maar beter niet te hard oproepen tot het verwijderen van foto’s, artikelen en andere content. Het kan namelijk zo goed een tegenovergesteld effect veroorzaken. Het overkwam Beyonce niet zo lang geleden toen ze foto’s – waarop ze er niet zo charmant uitzag – wilde laten verwijderen. Niet lang daarna reageerde de internetwereld met vernietigende karikaturen en gingen de meest hilarische varianten als warme broodjes viraal.
Ook de Franse veiligheidsdienst (DCRI) kan over dit ‘Streisandeffect’ meepraten. De dienst riep Wikipedia op om een artikel te verwijderen waarin geheime informatie zou staan over het militaire radiostation Pierre-sur-Haute. Wikipedia weigerde het verzoek in te willigen, want de bijdrage zou gebaseerd zijn op een reeds uitgezonden televisieprogramma.
Ondanks de weigering van de online encyclopedie, beval de Franse Veiligheidsdienst op intimiderende wijze een medewerker van Wikipedia om de bijdrage alsnog te verwijderen. Wikimedia, de overkoepelde organisatie waar Wikipedia onder valt, reageerde:
Deze medewerker, die de mogelijkheid heeft om bijdrages aan te passen en verwijderen, werd op hun kantoor gedwongen door DCRI. Als hij dat niet gedaan zou hebben zou hij vervolgd en opgesloten worden. Gezien de druk had hij dus geen andere keus dan de bijdrage te verwijderen. Dat gebeurde ondanks onze verklaring dat dit niet conform de werkwijze van Wikipedia is. Deze medewerker had bovendien geen link met het artikel, sterker nog: hij wist niet van het bestaan af. Hij werd louter door DCRI uitgekozen omdat hij makkelijk te traceren.
Wikimedia vervolgt:
Wikimedia Frankrijk kan niet begrijpen hoe dit type pesterijen en dwangmatige methodes gebruikt worden tegen personen die vrijheid en kennisuitwisseling bevorderen. Aangezien Wikimedia Frankrijk staat voor kennisuitwisseling, zijn we genoodzaakt om deze vorm van censuur tegen een Wikipedia-redacteur af te wijzen. Is DCRI bovendien niet in staat om militaire geheimen via minder brute methoden te handhaven?
Als gevolg van de controverse, is de pagina – die jaren geleden geplaatst werd en nauwelijks werd bekeken – al 120.000 keer bekeken in twee dagen, en zelfs in meerdere talen vertaald. Het is momenteel de meest gelezen Franse Wikipedia-pagina. Lees hier de Engelse versie.
Foto-cc: Wikipedia

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.