Laatste update 14:25
51

Centrum Eindhoven afgesloten wegens vrees wapengeweld na verbod Pegida-actie

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft een noodverordening uitgevaardigd waardoor het centrum van de stad vandaag geldt als veiligheidsrisicogebied. Het besluit is genomen uit vrees voor de komst van gewapende personen. In een verklaring zegt de gemeente:

De burgemeester van Eindhoven heeft in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie de binnenstad van Eindhoven vanaf 11.00 uur vandaag aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Het Openbaar Ministerie heeft voor dit gebied een last tot preventief fouilleren afgegeven. De politie heeft zo de mogelijkheid om personen in het veiligheidsrisicogebied preventief te fouilleren. Dit middel is vaker ingezet bij risicovolle situaties. Het besluit is genomen naar aanleiding van het eerdere besluit om een manifestatie te verbieden en ook onaangekondigde demonstraties niet toe te staan in Eindhoven dit weekend. Dit vanwege aanwijzingen dat personen die zich bij eerder aangekondigde manifestaties hadden willen aansluiten toch op zondag naar Eindhoven willen komen. Inmiddels zijn daar signalen bijgekomen dat personen met wapens naar de Eindhovense binnenstad willen komen en bereid zijn geweld te plegen. De gezagsdriehoek en de GGD herhalen hun dringende verzoek aan mensen om niet naar Eindhoven af te reizen vandaag. Reisbewegingen en samenkomsten vormen een groot risico voor de volksgezondheid.

Omroep Brabant meldt dat de extreemrechtse groepering Pegida vandaag een demonstratie wilde houden in Eindhoven. Die is door de gemeente verboden, meldt Omroep Brabant, evenals een protest:

De politie heeft aangegeven te verwachten dat grote groepen mensen zich tegen haar wil keren. De oproep is daarbij ‘onherkenbaar te zijn’ en ‘wapens en zwaar vuurwerk te gebruiken’. Gemeente, politie en OM herhalen zondagochtend het dringende verzoek aan iedereen om niet naar Eindhoven te komen. Behalve Pegida kondigde eerder ook de groepering Nederland in Verzet een demonstratie in Eindhoven aan. Die werd geannuleerd. Maar mogelijk komen er toch demonstranten van die groep naar Eindhoven, om onder het mom van De Koffie Club in het openbaar koffie te drinken. Dit zonder dat de organisator daarvoor verantwoordelijkheid draagt.

Update 14:20:

Omroep Brabant meldt dat de ME in actie is gekomen tegen demonstranten die het verbod negeerden:

De politie grijpt zondagmiddag in bij de demonstratie in het centrum van Eindhoven. Het plein wordt schoongeveegd door politie en ME. De demonstratie was illegaal, omdat de gemeente geen vergunning had verleend. Er was een grote politiemacht op de been, omdat er signalen binnen waren gekomen dat ‘personen met wapens naar de stad willen komen en bereid zijn geweld te plegen’.

cc-foto: Wsciekle Flaczki

Geef een reactie

Laatste reacties (51)