Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Charlie Hebdo, vóór de aanslag

  •  
12-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
charliehebdo_300x214.png
Film laat zien hoe er werd gewerkt op de redactie van Charlie Hebdo… nieuwe editie van het weekblad woensdag ook in Nederland te koop
The New York Times heeft een fragment uit een documentaire online gezet over de werkwijze van het satirische weekblad Charlie Hebdo. De scène is gefilmd op de redactie in 2006.
In het fragment is te zien hoe de redactieleden met elkaar in gesprek gaan over de nieuwe voorpagina en welke tekening erop moet komen. Het gaat over Mohammed en de vraag hoe hij moet worden afgebeeld.
Tijdens de bespreking komt Sarkozy, toen nog president van Frankrijk, ter sprake. Ook hij werd vaak afgebeeld in het weekblad. Een van de redacteuren citeert Sarkozy die zou hebben zegt:
Ik heb liever een overdaad aan cartoons dan een overdaad aan censuur.
Even later bespreken ze de persvrijheid in de rest van de wereld en het feit dat er in veel landen veel minder vrijheid is te tekenen wat je wilt. “We hebben geluk. Frankrijk is een paradijs,” zegt tekenaar Charb terwijl hij de laatste hand legt aan de nieuwe voorpagina.
Woensdag ligt er een nieuwe editie van Charlie Hebdo in de kiosken.
Volgens de advocaat van het blad zullen ook in de komende editie cartoons van de profeet Mohammed te zien zijn. Daar zijn de overgebleven redacteuren vastberaden over. Ze willen niet zwichten voor de aanslagplegers omdat ‘alles anders voor niets is geweest’. Het komende nummer zal vooral gaan over ‘het recht op godslastering’.
De Nederlandse cartoonist Willem, die vorige week woensdag niet op de redactie was, heeft ook volop aan het nummer meegewerkt.
Het tijdschrift zal ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Distributeur Betapress gaat 500 Nederlandse exemplaren verkopen.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.