Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Chemische wapens vernietigen? Niet op de Middellandse Zee!

  •  
24-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cape_300.jpg
Activisten en bewoners varen met vloot naar Amerikaans marineschip
Bewoners en activisten uit Griekenland en Italië varen vrijdag met een protestvloot naar het Amerikaanse marineschip MV Cape Ray dat chemische wapens uit het arsenaal van de Syrische president Assad aan boord heeft. Die wapens worden op zee vernietigd. De demonstranten vrezen de gevolgen van dat proces voor het watermilieu en hun eigen leefomgeving.
Lokale autoriteiten op onder meer Kreta, zoals de burgemeester van Sfakia , spreken schande van de vernietigingsmethodes en  moedigen het protest aan. Veertig activisten vertrekken met drie boten naar de MC Cape Ray, een tocht van ruim driehonderd kilometer.
Aan boord van het marineschip bevinden zich voorraden zenuwgas en mosterdgas. Volgens het Pentagon is inmiddels zo’n 15 procent van de in beslag genomen voorraad vernietigd. De dodelijke chemische stoffen worden ‘onschadelijk’ gemaakt door ze op volle zee te mengen met miljoenen liters zeewater. De resulterende mix wordt vervolgens naar landen als Duitsland vervoert om daar te worden verwerkt.
14380301868_03cb241691_m

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.