12

Chemische wapens vernietigen? Niet op de Middellandse Zee!

Activisten en bewoners varen met vloot naar Amerikaans marineschip

Bewoners en activisten uit Griekenland en Italië varen vrijdag met een protestvloot naar het Amerikaanse marineschip MV Cape Ray dat chemische wapens uit het arsenaal van de Syrische president Assad aan boord heeft. Die wapens worden op zee vernietigd. De demonstranten vrezen de gevolgen van dat proces voor het watermilieu en hun eigen leefomgeving.


Lokale autoriteiten op onder meer Kreta, zoals de burgemeester van Sfakia, spreken schande van de vernietigingsmethodes en moedigen het protest aan. Veertig activisten vertrekken met drie boten naar de MC Cape Ray, een tocht van ruim driehonderd kilometer.

MV Cape Ray takes on chemical weapons.Aan boord van het marineschip bevinden zich voorraden zenuwgas en mosterdgas. Volgens het Pentagon is inmiddels zo’n 15 procent van de in beslag genomen voorraad vernietigd. De dodelijke chemische stoffen worden ‘onschadelijk’ gemaakt door ze op volle zee te mengen met miljoenen liters zeewater. De resulterende mix wordt vervolgens naar landen als Duitsland vervoert om daar te worden verwerkt.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)