43

China creëert geniale baby’s

DNA verzameld van 2000 van de slimste mensen ter wereld

Het Chinese onderzoeksinstituut BGI Shenzhen heeft het DNA van 2000 van de slimste mensen ter wereld verzameld om te proberen te ontrafelen wat mensen slim maakt. Het doel daarvan is om via embryo-selectie de Chinese bevolking elke generatie tussen de 5 en 15 IQ-punten slimmer te maken.

Dat schrijft Vice. Het blad baseert die uitspraak op een interview met Geoffrey Miller, een evolutionair psycholoog aan New York University, die contact heeft met BGI Shenzhen en er ook zijn DNA aan afstond:

Ze recruteren op wetenschappelijke conferenties, via via. Je moet laten zien dat je zo slim bent als je zegt, je cv inleveren, publicaties die je hebt geschreven en gestandaardiseerde testscores enzovoort.

Dat werkt als volgt:

Als je die informatie eenmaal hebt, en je bekijkt een bevruchte eicel die al een paar keer gedeeld is, dan kan je bij één van die cellen kijken wat de te verwachten intelligentie is als het wordt geïmplanteerd en uitgroeit tot een persoon. Elk koppel zou diverse cellen van de moeder in het laboratorium kunnen laten bevruchten met het sperma van de vader. Vervolgens kan je bij meerdere embryo’s testen welke het slimste kind zal opleveren.

Volgens Miller zijn ze in China niet ver verwijderd van een doorbraak:

Grootschalig gebruik van deze technologie zou tussen de vijf en tien jaar kunnen duren, maar misschien zijn ze over een paar jaar al zo ver. Dingen als lichaamsvorm zouden makkelijker zijn en persoonlijkheidskenmerken zijn waarschijnlijk ook iets makkelijker te beïnvloeden dan intelligentie – denk aan hoe ijverig iemand is, hoe impulsief.

Volgens Miller zouden wij er in het Westen ook toe in staat zijn:

Technologisch en wetenschappelijk zouden wij dit ook kunnen, maar we doen het niet. Wij hebben ideologische vooroordelen die ons zeggen dat dit verontrustend is. Dat we niet moeten ingrijpen in de natuur, of ingrijpen in gods werk. Ik was laatst bij een debat in New York over de vraag of we genetische manipulatie van baby’s zouden moeten uitbannen en de zaal was redelijk verdeeld. In China zou 95% van het publiek zeggen: natuurlijk moeten we onze baby’s genetisch gezonder, gelukkiger en slimmer maken! Dat is een groot cultureel verschil.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)