17

China en Afrika doen steeds vaker zaken

'China is in Afrika vooral op zoek naar grondstoffen voor zijn snel groeiende economie. Voor Afrika zijn deze activiteiten van cruciaal belang voor de economische ontwikkeling'

Afrika kent een sterke economische groei en dankt deze steeds meer aan handel met en investeringen uit China. Dat meldt de Volkskrant maandagavond op basis van een tweetal rapporten dat begin deze week is verschenen.

China is in Afrika vooral op zoek naar grondstoffen voor zijn snel groeiende economie. Voor Afrika zijn deze activiteiten van cruciaal belang voor de economische ontwikkeling, zo zegt Mthuli Ncube, econoom bij de Afrikaanse Ontwikkelingsbank AfDB in de Volkskrant. De bank onderkent dat voor China daarnaast politieke belangen een rol spelen. In Afrika vindt het land de grondstoffen; de groei die hierop volgt, geeft China wereldwijd meer politieke macht.

Maar ook Afrika zelf profiteert van de banden met China, aldus het rapport. Het continent neemt weliswaar slechts zo’n 3 procent van de wereldhandel voor zijn rekening, maar de export van Afrikaanse producten naar China is in de eerste zeven jaar van deze eeuw verdubbeld. De groei hiervan versnelt nog altijd.

Lees verder bij Volkskrant: Afrika leunt steeds meer op China

Foto-cc: Kaj17

Geef een reactie

Laatste reacties (17)