Laatste update 21:39
16

China gaat inwoners met weinig ‘sociaal krediet’ bannen van OV

China wil een ‘sociaal krediet’ systeem in het leven gaan roepen voor haar inwoners. Wie te weinig punten heeft, kan tot een jaar verbannen worden van het gebruik van trein en vliegtuig.

De in te stellen regels gaan in per 1 mei. Er wordt een nieuw systeem het leven in geroepen dat het mogelijk maakt voor overheidsinstanties om de ‘betrouwbaarheid’ van Chinezen te delen en mensen die zich ‘misdragen’ te straffen door hun sociale krediet te verlagen. Deze straffen gaan gelden voor inwoners die bijvoorbeeld geprobeerd hebben met een verlopen kaartje te reizen of gerookt hebben in de trein, maar ook mensen die een boete te laat betalen of werkgevers die hun verzekeringen niet op tijd betalen.

In de aankondiging staat dat de nieuwe regels passen bij een door president Xi Jinping breder in de stellen sociaal krediet systeem dat gebaseerd is op het principe ‘eens onbetrouwbaar, voor altijd ingeperkt’.

De nieuwe Chinese regels doen denken aan de aflevering ‘Nosedive’ van de dystopische BBC-tv-serie Black Mirror waarin een vrouw geweigerd wordt van een vlucht omdat ze te weinig sociaal krediet heeft.

 

CC-Foto: nolifebeforecoffee

Geef een reactie

Laatste reacties (16)