Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

China nu grootste energieverbruiker

  •  
20-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_china_kolen_Velaia_ParisPeking_300.jpg
Per hoofd van de bevolking zijn Amerikanen nog wel grootverbruiker
China is de Verenigde Staten voorbijgestreefd als grootste energieverbruiker ter wereld. China verbruikte vorig jaar een hoeveelheid energie die gelijkstaat aan 2.252 miljard ton olie, van bronnen als kolen, kernenergie, gas en waterkrachtenergie. Dat is ongeveer 4 procent meer dan in de VS. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag.
In 2000 verbruikten de VS nog twee keer zoveel energie als China. Dat zegt Fatih Birol, hoofdeconoom van het Internationaal Energieagentschap (IEA) in de Britse krant The Financial Times.
China nam de eerste plaats sneller in dan verwacht, maar Chinezen gebruiken per hoofd van de bevolking nog steeds veel minder energie dan Amerikanen. Ook gebruikt China zijn energie minder efficiënt, zo schrijft NRC.
China is ook veruit de grootste verbruiker van steenkool en olie in de wereld. Het land is vorig jaar de VS ook weer voorbijgestreefd als grootste afnemer van olie uit Saoedi-Arabië.
Lees meer bij NRC
Foto: Velaia (Paris/Peking). (Flickr CC)

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.