11

Chinese gevangenen gedwongen tot online gamen

Bewakers verhandelen de verworven virtuele punten en voorwerpen voor echt geld

In Chinese strafkampen worden gevangenen gedwongen nachtenlang online games te spelen. Dat zegt een ex-gedetineerde tegen de Britse krant the Guardian. De verworven virtuele voorwerpen en ervaringspunten gebruiken de bewakers om door te verkopen aan andere gamers. De gedetineerden worden gedwongen een bepaald quotum te halen. Wie hier niet aan kan voldoen, wordt afgeranseld.

Liu Dali zat vast in het heropvoedingskamp ‘Jixi’, waar hij overdag stenen moest breken of autozelethoezen in elkaar moest zetten. ’s Nachts speelde hij computerspelletjes. Liu Dali verklaart tegenover the Guardian:

Er waren 300 gevangenen verplicht te gamen. We werkten shifts van twaalf uur in het kamp. Ik hoorde de bewakers zeggen dat ze er 5.000 à 6.000 yuan (550 à 650 euro) per dag mee konden verdienen […] De gevangenisbazen verdienen meer door gevangenen te dwingen te gamen dan door mensen te verplichten handenarbeid te verrichten. We zagen niks van het geld, en de computers werden nooit uitgeschakeld.” Wanneer hij zijn quota niet haalde sloegen ze hem “met plastic buizen. We bleven spelen tot we nog amper iets konden zien.

Volgens Liu Dali is het zogenoemde ‘gold farming’ niet alleen in het strafkamp waar hij gevangen zat vaste prik. Ook in andere kampen zouden gedetineerden gedwongen worden te gamen.

Gold farming is het opbouwen en verhandelen van gamecredits: Gamers betalen echt geld voor ervaringspunten of bepaalde virtuele voorwerpen om zodoende bepaalde levels van games over te kunnen slaan.

The Guardian: China used prisoners in lucrative internet gaming work

cc-foto: Rangzen

Geef een reactie

Laatste reacties (11)