Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Chinese Nederlanders boos om racistisch lesmateriaal basisscholen

  •  
02-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
254 keer bekeken
  •  
JHML0902_4103

© Studio Leon Thier; Lorentzschool leiden

In lesmateriaal van ‘Onderwijsgek’ dat gebruikt wordt om kinderen te leren lezen, werd gebruik gemaakt van racistische stereotyperingen die mensen van Aziatische afkomst belachelijk maken. Een vader trok aan de bel nadat hij het lesmateriaal van zijn kind onder ogen kwam en zag hoe de uitleg van de ‘ng’ klank werd geleed door de frase: ‘Chinese letter. Sing, shang, shong speelt ping-pong in Hong Kong’. Kinderen werden aangemoedigd om ‘spleetogen’ te maken met beide wijsvingers om zo een Chinees na te doen.
Het racistische lesmateriaal werd al vijf jaar lang op basisscholen gebruikt, zonder dat iemand inzag dat hier een kwalijk en kwetsend stereotype werd gebruikt. De post van de vader van Chinese komaf werd veel gedeeld op social media, waarop de basisschool van zijn kinderen besloot de lesmethode te vervangen. Ook Onderwijsgek zelf heeft de tekst aangepast.
Chee-Han en Reza Kartosen-Wong schrijven in een opinie in het Parool dat het een positieve ontwikkeling is dat er meteen erkend werd dat het ging om een racistisch stereotype dat moest worden aangepakt. Ze vragen zich echter ook af hoe het kan dat alle betrokken docenten, pedagogen en onderwijskundigen zo lang met deze leesmethode hebben gewerkt zonder dat ze beseften dat er een probleem mee was.
"Als de leesmethode bijvoorbeeld racistische stereotypen van Joden zou bevatten of wanneer het om een islamitische school en stigmatiserende teksten over homoseksuelen zou gaan, zou dat wellicht hebben geleid tot media-aandacht en breed gedragen publieke verontwaardiging – en terecht."
Chee-Han en Reza Kartosen-Wong sluiten af met een positieve noot: ze zien de openlijk kritische houding van Aziatische Nederlanders, ten opzichte van het stilzwijgen van vorige generaties, als een uiting van ouderparticipatie in de opvoeding van hun kinderen en als actieve bijdrage aan de maatschappij waar ze zich zelf meer deel van voelen.
cc-foto:  atelier PRO

Meer over:

racisme, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.