17

Christelijke vicepresident voor moslimkabinet Egypte

President Morsi benadrukt dat een islamitisch kabinet Egypte niet zal veranderen in een islamitische republiek... Morsi gaat vrouw en christen aanstellen als vicepresident

De nieuwe Egyptische president Mohamed Morsi heeft aangekondigd een christen en een vrouw te zullen laten benoemen tot vicepresidenten. Hij kiest hiervoor om te benadrukken dat, ook al is de Moslimbroederschap aan de macht, Egypte niet zal veranderen in een islamitische republiek.

Ahmed Deif, Morsi’s beleidsadviseur, verklaar tegenover CNN dat het niet alleen een bewijs van Morsi’s emancipatie betreft:

“Ze zullen niet slechts een sekse of religie vertegenwoordigen; ze krijgen invloed en worden mede-verantwoordelijk voor essentiële beleidspunten.”

Binnen de Koptische kerk is verheugd gereageerd op zijn overwinning. Deze werd zelfs “goed nieuws voor alle Egyptenaren” genoemd. Morsi verzekerde de ‘tussenpaus’ Bakhomius dat hij niet zal toestaan dat Kopten kwaad wordt aangedaan. Ook beloofde hij dat christenen straks makkelijker kerken kunnen bouwen en dat hij persoonlijk maatregelen zal treffen om discriminatie door de overheid tegen te gaan.

Binnen rooms-katholieke kringen is minder enthousiast gereageerd. Rafic Grieche van de Egyptische biscchoppenconferentie verklaart aan de Catholic News Service: “Moebaraks regime was niet eerlijk. En ik denk niet dat Morsi erger kan zijn. Aan de andere kant: islam-gezinden zullen uiteindelijk proberen om de samenleving te islamiseren.

Wat de toekomst voor Egypte zal brengen, zal alleen in de toekomst kunnen blijken. Vooralsnog wordt Morsi’s bewegingsvrijheid flink beperkt door het leger (SCAF). Zo mag hij hoogstens een jaar aanblijven en wil SCAF het overheidsbudget blijven bepalen. Vele Egyptenaren vrezen dat belangrijke beslissingen alsnog door de SCAF zullen worden genomen.

Trouw: Moslimkabinet Egypte krijgt christelijke vicepresident

Geef een reactie

Laatste reacties (17)