23

Christenextremist Trump-kamp bereidt Europese oorlog tegen moslims voor

Een Schotse militant-christelijke en extreemrechtse miljardair die de presidentscampagne van Donald Trump actief heeft gesteund, houdt zich op de Balkan bezig met het trainen van extreemrechtse militanten in het voeren van informatieoorlogen. Ook voorziet hij de militanten van militaire uitrusting voor trainingen in oorlogsvoering tegen etnische minderheden, met name moslims. Dit doet hij in Servië, na eerder Hongarije te zijn uitgezet nadat hij daar tot een gevaar voor de samenleving is verklaard.

Het gaat om Jim Dowson, een miljardair die zowel Trump publiekelijk steunde, als ook rijkelijk doneerde aan de fascistische British National Party. Daarnaast zou hij een voornaam figuur zijn binnen de Knights Templar International (KTI), een vooral online opererende groepering die zich bezighoudt met het verspreiden van haatzaaiende propaganda gericht tegen moslims en andere etnische minderheden, en het promoten van christelijk nationalisme in Europa. Enkele video’s waarin nepnieuws werd verkondigd om haat tegen moslims aan te wakkeren, werden in november vorig jaar op twitter gedeeld door Donald Trump. Perschef Sarah Huckabee-Sanders liet daarna weten dat ‘de beelden misschien nep zijn, maar het gevaar is echt‘.

Uit een reportage van Wired bleek in februari dat KTI verantwoordelijk is voor tientallen Facebookpagina’s en andere websites waarop nepnieuws wordt gepubliceerd en waarmee gericht (overwegend) Britse sociale-mediagebruikers worden benaderd met extremistische berichten en extreemrechtse memes. Op de pagina’s wordt veelvuldig gesproken over de aanstaande val van Europa en dat een oorlog tussen christenen en moslims onvermijdelijk is. Dezelfde groepen hielden zich tijdens de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen bezig met het verspreiden van complottheorieën over Hillary Clinton.

Vorig jaar werd de KTI, en daarmee ook Jim Dowson, verbannen uit Hongarije wegens het aansluiten bij een paramilitaire organisatie die in de grensgebieden op vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika jaagt. Dowson werd persoonlijk een ‘bedreiging voor de nationale veiligheid’ verklaard, een uitspraak waar hij tegen in beroep is gegaan.

In de tussentijd hebben Dowson en zijn Tempeliers hun blik gericht op Servië, zo blijkt uit een deze week gepubliceerd onderzoek van Balkan Insight in samenwerking met de BBC. Dowson en de KTI trainen extreemrechtse activisten in de Servische hoofdstad Belgrado in het op grote schaal produceren van propagandavideo’s. Een van de doelwitten is de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros, en ook wordt er veelvuldig gewaarschuwd voor een ‘zionistische infiltratie in christelijke-rechtse groepen’. Voor Dowson blijft het echter niet bij digitale oorlogsvoering. Hij heeft grote hoeveelheden militaire uitrusting geleverd aan militanten in Noord-Kosovo, een gebied dat officieel deel uitmaakt van het overwegend islamitische Kosovo, maar bevolkt wordt door etnische Serviërs.

Deskundigen wijzen op het gevaar dat uitgaat van de tactiek die Dowson hanteert. De Balkan, met zijn geschiedenis van nationalisme en separatistische conflicten, is een vruchtbare bodem voor populisten als Dowson die erop uit zijn conflicten tussen bevolkingsgroepen aan te wakkeren. Balkan-analist Jasmin Mujanovic zegt:

We weten al sinds de jaren negentig dat de in Servië breed gedragen nationalistische visie op de Joegoslavië-oorlog enorm populair is in extreemrechtse kringen binnen West-Europa. Zij zetten de oorlog neer als een strijd tussen het christendom en de islam, een verdediging van Europa tegen ‘binnenvallende islamitische horden’. Gezien de opleving van extreemrechtse sentimenten in heel het Westen, met name gericht tegen immigranten en moslims, is het geen verrassing dat de Balkan opnieuw een centrale plaats inneemt.

Tegenover de BBC liet Dowson deze week zelf weten dat het ‘belachelijk’ is om te beweren dat hij etnische spanningen in de regio aanwakkert. ‘Er zijn meerdere oorlogen geweest in het verleden. Pas nog is er een Servische, christelijke politicus vermoord. Ze hebben me hier niet nodig om voor spanning te zorgen. Die spanning is er al, het is een probleemgebied.’

Dowson verdedigde het leveren van militaire uitrusting door te zeggen dat het hetzelfde is als wanneer de BBC zijn eigen personeel beschermende kleding geeft wanneer er reportages gemaakt worden in gebieden die geteisterd worden door terrorisme. Dat staat echter haaks op Dowsons uitspraken die hij in januari deed in het radioprogramma The Trump Phenomenon. Daarin beschreef hij uitvoerig zijn plannen om milities te bewapenen en voor te bereiden voor een op handen zijnde oorlog tussen christenen en moslims.

In dat interview zei hij: ‘Een van de belangrijkste dingen die de Tempeliers in Europa doen is het samenbrengen van witte mensen die elkaar nu proberen te vermoorden,’ wijzend op conflicten tussen katholieke Kroaten en orthodox-christelijke Serviërs. ‘We verenigen Serviërs onderling, Serviërs met Kroaten, Serviërs en Hongaren. Wat we moeten doen is ons verenigen en het gemeenschappelijke gevaar dat ons te wachten staat bestrijden.’

In februari sprak Dowson op een bijeenkomst van een nieuw opgerichte extreemrechtse Servische beweging genaamd Servisch Rechts, waar onder meer ook leden van de regerende Servische Progressieve Partij aanwezig waren. Tijdens die bijeenkomst zei Dowson dat er moet worden samengewerkt om de bedreiging die uitgaat van immigratie tegen te gaan: ‘Het Westen is overspoeld met hordes islamitische veroveraars uit het oosten, zestig miljoen al en hun aantal stijgt.’

In het gesprek met de BBC deze week zei Dawson dat het leveren van uitrusting op dit moment bestaat uit communicatiemiddelen en ‘geavanceerd modern spul’. Volgens Dowson is nu niet nodig om AK-47’s naar Noord-Kosovo te sturen, waaraan hij toevoegde: ‘Die komen later’.

Beeld, Youtube: Jim Dowson op patrouille met ‘migrantenjagers’ langs de Bulgaarse grens, waar ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld aan meedeed evenals een Duitse AfD-politica

Geef een reactie

Laatste reacties (23)