43

ChristenUnie: Balkenende heeft gefaald

Eerste keer dat ChristenUnie hard uithaalt naar coalitiegenoot ... André Rouvoet: 'Balkenende meer bezig met de belangen van het CDA dan die van het land' … [Video] Arie Slob: Balkenende geen teambuilder

Jan Peter Balkenende heeft gefaald als leider van het christelijk-sociale kabinet. Dat zeggen vicepremier en ChristenUnie-voorman André Rouvoet en fractievoorzitter Arie Slob deze week in Vrij Nederland.


Arie Slob zegt in Vrij Nederland over demissionair premier Balkende:

Ik was niet onder de indruk van Jan Peters kwaliteiten als teambuilder. Ik heb me er over verbaasd dat hij soms maandenlang niets van zich liet horen.

Als voorbeeld van het falen van de premier noemt Slob de kwestie-Uruzgan, waarover het kabinet uiteindelijk viel.

Je kon op lichtjaren afstand zien aankomen dat dat een struikelblok zou worden. We zijn met de drie fractievoorzitters naar het Catshuis gegaan. Met de boodschap: we moeten elkaar zien te vinden, dit conflict moet worden gepacificeerd. Balkenende zei: ik ben ermee bezig, ik zal het naar jullie terugkoppelen. Niets meer van gehoord.

Volgens André Rouvoet is Balkenende meer bezig geweest met de belangen van het CDA dan die van het kabinet:

‘Uiteindelijk komt Jan Peter altijd weer bij het CDA-standpunt uit. Hij doet dat bijna onbewust. Jan Peter heeft de neiging te zeggen: ik heb terdege rekening gehouden met je argumenten, maar we doen het toch zoals het me voor ogen stond. Hij is een man met een missie, maar wel zijn éígen missie.’

Het is de eerste keer dat de vicepremier en de fractievoorzitter van de ChristenUnie zo hard uithalen naar de CDA-premier. Dat meldt ook de Volkskrant woensdag.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)