Laatste update 14:46
14

ChristenUnie/SGP wil niet verder formeren met FvD in Zuid-Holland

De formatie voor een nieuw college in Zuid-Holland kan van voor af aan beginnen, nadat verkennende gesprekken tussen Forum voor Democratie, VVD, CDA en ChristenUnie/SGP zijn stukgelopen. De ChristenUnie/SGP beschikt niet over voldoende vertrouwen in FVD om verder te onderhandelen. ChristenUnie/SGP wilde niet bij een ‘bestaand blok’ aansluiten van FVD, de VVD en het CDA, die eerder samen al een inhoudelijke verkenning opstelden. Bovendien was men bij de CU/SGP zeer geschrokken van het extreemrechtse propagandafilmpje dat FVD-leider Thierry Baudet deelde op Twitter, waarin immigratie als hoofdoorzaak van seksueel geweld werd neergezet en waaraan politici als Jesse Klaver en Rob Jetten volgens de video schuld zouden dragen.

Afgelopen maandagavond besloot de ChristenUnie/SGP in Zuid-Holland – na overleg met de ChristenUnie-fractie in Den Haag – dat zij niet in één college met Forum voor Democratie wilden zitten. Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer, laat via Twitter weten dat het stuklopen van de formatie niet aan zijn partij heeft gelegen:

Dat CU/SGP niet aanhaken bij CDA en VVD om in Zuid-Holland samen met FVD een college te vormen, is een gemiste kans. Aan de SGP heeft het niet gelegen.

FvD-leider Thierry Baudet reageerde door op Twitter nog maar eens het hatelijke propagandafilmpje te delen.

Nu de FvD als grootste partij niet langer onderdeel is van de onderhandelingen zal informateur en VVD-erelid Hans Wiegel – die persoonlijk door FvD gevraagd werd als informateur – waarschijnlijk zijn taak neerleggen. Daarmee blijft FvD alleen in Limburg nog in beeld als coalitiepartner. Het FvD is daar nog steeds in gesprek met de VVD, het CDA en de PVV, maar ook in Limburg klinkt felle kritiek. Met name bij het CDA.

Cc-foto: Steven Lek

Geef een reactie

Laatste reacties (14)