Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CIA leverde 'slimme' nazi’s niet uit zodat ze wapens konden maken

  •  
14-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1057 keer bekeken
  •  
CIA_300_01.jpg
Amerikaanse Justitie verborg vier jaar lang een rapport over gevluchte nazi's die bescherming kregen van de CIA
Nazi’s vonden na de Tweede Wereldoorlog een veilig onderkomen in de VS. Uit een rapport van het ministerie van Justitie blijkt dat de CIA tientallen prominente oorlogsmisdadigers beschermde tegen uitlevering omdat zij Amerika belangrijke diensten konden leveren.
Het ministerie van Justitie hield vier jaar lang het rapport achter slot en grendel, maar pas toen The New York Times naar de rechter dreigde te stappen, kregen ze het document in handen. Het rapport onthult een aantal pikante zaken waarin de CIA oorlogsmisdadigers een verblijfsvergunning gaf zodat zij voor de VS nieuwe wapens konden ontwikkelen. 
Het rapport stamt uit 1979. Het jaar waarin de Amerikaanse justitie nazi’s begon op te sporen om ze uit te leveren aan landen waar ze werden gezocht als oorlogsmisdadigers. Sinds die tijd zijn maar driehonderd maatregelingen getroffen tegen nazi’s die in de VS verbleven. Naar schattingen zijn 10.000 nazi’s na de Tweede Wereldoorlog naar Amerika gevlucht, maar dit aantal zou volgens de opstellers van het rapport veel lager zijn.
Eén van de besproken nazi’s in het rapport is wetenschapper Arthur L. Rudolph. Voor de nazi’s ontwikkelde hij wapens en werd in 1945 naar Amerika gehaald waar hij later meehielp aan de ontwikkeling van de Saturn V-raket. Van ruimtevaartorganisatie NASA ontving hij later zelfs een onderscheiding voor zijn werkzaamheden.
Ook Otto van Bolschwing kreeg een baan en een verblijfsvergunning van de CIA, terwijl later om zijn uitlevering werd gevraagd omdat hij een belangrijke rol speelde bij de vernietiging van de Joden in Europa. Pas in 1981 werd om zijn deportatie naar Europa gevraagd, maar dat lukte niet meer omdat Van Bolschwing datzelfde jaar op 72-jarige leeftijd overleed.
BNNVARA fallback image

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.