Laatste update 09:10
13

CNN weigert leugenachtige campagnespot Donald Trump uit te zenden

Een nieuwe reclamespot van Donald Trump zal niet te zien zijn op de Amerikaanse nieuwszender CNN. In de spot, waarmee Trump volop in campagnemodus lijkt te zijn, noemt de Amerikaanse president de media leugenachtig. Een ‘bedrieglijke’ spot, vindt CNN en weigert het filmpje uit te zenden.

De campagnespot werd maandag gelanceerd, kort na het jaarlijkse White House Correspondent’s Dinner waar zowel Trump als al zijn medewerkers ontbraken. Trump was ondertussen elders in het land op bijeenkomsten aan het pochen over de vele successen van zijn eerste honderd dagen als president. Volgens Trump zouden de media die successen expres verzwijgen, terwijl in werkelijkheid de prestaties van Trump in geen velden of wegen te bekennen zijn. Zo werd onder meer zijn hervorming van de gezondheidszorg getorpedeerd, werd zijn ‘moslimban’ meermaals door rechtbanken onderuit geveegd en is zijn goedkeuringspercentage onder het Amerikaanse volk zeldzaam laag.

Trump zelf denkt daar echter heel anders over, zo blijkt uit de campagnespot.

‘Trump is Amerika weer groot aan het maken, maar daar kom je nooit achter als je alleen naar het nieuws kijkt,’ klinkt het. In beeld verschijnen diverse verslaggevers waaronder Wolf Blitzer van CNN. Tegelijkertijd in beeld is Trump’s favoriete term te zien: ‘fake news’.

Kort na het verschijnen van het filmpje reageerde CNN op Twitter:

‘CNN heeft verzocht de valse boodschap uit het spotje te verwijderen die zegt dat de mainstream media “fake news” is. De mainstream media is geen nepnieuws, wat het filmpje misleidende reclame maakt. Geheel volgens ons beleid zullen we de spot niet uitzenden tot de valse beschuldigingen zijn verwijderd. Dat zijn de feiten.’

De houding van CNN is koren op de molen voor het Trump-kamp. Zij beschuldigen CNN er nu van ‘de positieve boodschap’ van de president niet te willen delen met het Amerikaanse publiek. De zender zou daarmee de vrije meningsuiting willen belemmeren. De relatie tussen CNN en Trump is al maandenlang ernstig verzuurd. Volgens Trump grossiert CNN in oneerlijke berichtgeving over hem. CNN heeft er inmiddels een sport van gemaakt om de vele leugens van Trump live in de uitzending te voorzien van feitenchecks. Ook het campagnespotje van Trump is inmiddels door CNN voorzien van zo’n check:

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (13)