7

CO2-taks levert economische het meeste winst op

Een taks van 20 dollar per ton CO2 kan het Amerikaanse begrotingstekort binnen tien jaar halveren

Een CO2-taks invoeren levert economische binnen korte tijd veel op. Dat blijkt uit een rapport van de Congressional Research Service (CRS). Wanneer de Amerikaanse overheid zou besluiten de CO2 met 20 dollar per ton te belasten, kan ze binnen een tijdsbestek van tien jaar het begrotingstekort met de helft terugdringen.

Het onderzoek van CRS, het onderzoeksbureau van het Amerikaanse Congres, zou volgens economen de grootste winst opleveren. Zo’n 88 miljard dollar in een jaar met een stijging tot 154 miljard dollar in 2021. Dat zou een bedrag van 1.100 tot 2.300 miljard dollar kunnen opleveren.

Of het ook aannemelijk is dat Amerika een dergelijke maatregel invoert is zeer onrealistisch. Het voorstel van Democraat Jim McDermott die een dergelijk voorstel in augustus wilde lanceren werd direct afgewezen door de Republikeinen. Ook zou het voorstel veel tegenstand kunnen verwachten van energie-intensieve sectoren als de landbouw en stroomproducenten.

CRS hoopt dat het congres maatregelen om de taks te verhogen doorzet.

Dan zal er waarschijnlijk een belangrijk debat komen over de manier waarop de inkomsten terugvloeien naar de gezinnen om de financiële druk van de taks te verminderen”, aldus de CRS in het rapport.

Trouw: CO2-taks kan Amerikaans tekort halveren

cc-foto: Twicepix

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)