Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CO2-uitstoot wereldwijd fors toegenomen

  •  
21-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
228 keer bekeken
  •  
co2300.jpg
Daling in industrielanden wordt verhuld door toename mondiale CO2
Het afgelopen jaar is wereldwijd meer CO2 uitgestoten. In 2010 is 5 procent meer koolstofdioxide uitgestoten, een recordtoename. Dat blijkt uit het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie. In 2009 was er nog sprake van een daling van 1 procent.
De grootste stijger is China met een groei van tien procent, opgevolgd door India met 9 procent. De Verenigde Staten staat op de derde plek met een stijging van vier procent.
Desalniettemin zijn de industrielanden gezamenlijk op koers om het Kyoto-doel te behalen: Een reductie van 5,2 procent. Het PBL schrijft daarover:
Hun inspanning wordt echter in toenemende mate verhuld in mondiale CO2-uitstoot, waarin hun aandeel sinds 1990 terugliep van ongeveer de helft tot een derde.”
Over de bijdrage van Nederland aan de koolstofdioxide uitstoot schrijft dagblad de Trouw:
Een woordvoerder van het PBL zei dat in Nederland een groei van 7 procent te zien was ten opzichte van 2009 en een stijging van 4 procent in vergelijking met 2008. Die cijfers vallen echter in het niet bij de absolute aantallen van de grootste vervuilers. Van 1990 tot en met 2010 was in ons land een stijging van 14 procent te zien.”
cc-foto: Ian Britton
Voor wat frisse lucht: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.