22

CO2-uitstoot wereldwijd fors toegenomen

Daling in industrielanden wordt verhuld door toename mondiale CO2

Het afgelopen jaar is wereldwijd meer CO2 uitgestoten. In 2010 is 5 procent meer koolstofdioxide uitgestoten, een recordtoename. Dat blijkt uit het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie. In 2009 was er nog sprake van een daling van 1 procent.

De grootste stijger is China met een groei van tien procent, opgevolgd door India met 9 procent. De Verenigde Staten staat op de derde plek met een stijging van vier procent.

Desalniettemin zijn de industrielanden gezamenlijk op koers om het Kyoto-doel te behalen: Een reductie van 5,2 procent. Het PBL schrijft daarover:

Hun inspanning wordt echter in toenemende mate verhuld in mondiale CO2-uitstoot, waarin hun aandeel sinds 1990 terugliep van ongeveer de helft tot een derde.”

Over de bijdrage van Nederland aan de koolstofdioxide uitstoot schrijft dagblad de Trouw:

Een woordvoerder van het PBL zei dat in Nederland een groei van 7 procent te zien was ten opzichte van 2009 en een stijging van 4 procent in vergelijking met 2008. Die cijfers vallen echter in het niet bij de absolute aantallen van de grootste vervuilers. Van 1990 tot en met 2010 was in ons land een stijging van 14 procent te zien.”

PBL: Langetermijntrend in mondiale CO2-emissies; 2011 rapport
Trouw: Sterke groei uitstoot CO2 wereldwijd

cc-foto: Ian Britton

Voor wat frisse lucht: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (22)