70

Coalitie komt cultuur in provincie tegemoet

'Mars der Beschaving' bereikt Den Haag … Meer dan 40.000 handtekeningen voor onderzoek naar gevolgen kaalslag

Museum Boijmans in Rotterdam werd zondag symbolisch bezet door kunstenaars als protest tegen de wraakbezuinigingen die het kabinet aan de sector (door de coalitie betiteld als ‘linkse hobby’) wil opleggen.


Update maandag 09:25

De NOS meldt dat de coalitiepartijen kleine wijzigingen aanbrengen in de voorgenomen verwoesting van het culturele landschap:

De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV willen dat er toch nog geld gaat naar enkele regionale theater- en muziekgezelschappen. Het Friese theatergezelschap Tryater en Opera Zuid in Limburg blijven bestaan, als het aan de partijen ligt. Ze moeten het wel redden met minder subsidie. Datzelfde geldt voor regionale orkesten als het Gelders Orkest, het Rotterdams Philharmonisch en het Residentie Orkest in Den Haag.

—–

Dagblad Metro schrijft:

Het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen is zondag bezet door kunstenaars, die hiermee een protestactie tegen de kunstbezuinigingen houden. Ze vragen aandacht voor hun ‘zorgwekkende positie’. Het musem, dat gewoon open is voor bezoekers, biedt hen soep en droog brood aan, als voorbeeld van het karige menu dat de overheid voor hen in petto heeft. 

Een petitie waarmee de Kamer verzocht wordt eerst een onderzoek in te stellen naar de gevolgen van de bezuinigingen heeft al meer dan 40.000 ondertekenaars.

Vanavond is een de zogeheten ‘Mars der Beschaving’ vanuit Rotterdam vertrokken naar Den Haag. Er lopen circa duizend mensen mee.

NRC meldt:

Onder andere regisseurs Pierre Audi en Johan Simons en Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr lopen mee. Vannacht om drie uur zullen de betogers Den Haag bereiken. Deelnemers kunnen in verschillende theaters in Den Haag overnachten. (…) Voorafgaand aan de Mars spraken vanochtend vooraanstaande Nederlanders in Museum Boijmans Van Beuningen zich uit tegen de voorgenomen cultuurbezuiniging van 200 miljoen per jaar vanaf 2013. Nu wordt er nog zo’n 900 miljoen euro aan subsidies gegeven door de overheid. Veel instellingen verliezen een kwart of meer van hun subsidie, sommige dreigen alles kwijt te raken.

De Mars is live te volgen bij de VPRO en op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (70)