93

Coalitie op miljoenenjacht

Begrotingsakkoord slaat gat van 650 miljoen in begroting 2013 ... Coalitie: 'roofoverval' door D66, SGP en CU ... Magere werkgelegenheidseffecten expres gemaskeerd

Het begrotingsakkoord is zo lek als een mandje. Op de eerste werkdag na het triomfantelijk gepresenteerde vrijdagavondakkoord wordt al naarstig gezocht naar 650 ongedekte miljoenen, dat schrijft NRC Handelsblad vandaag op basis van bronnen rond het kabinet.

In een reconstructie schrijft NRC dat de resterende oppositiepartijen na het vertrek van GroenLinks hun kans schoon zagen om de eisen flink op te schroeven. Bronnen rond de coalitie spraken zelfs van ‘een roofoverval in tien minuten’.

De 800 miljoen aan extra eisen konden echter niet gedekt worden binnen de gemaakte afspraken en daarom is het kabinet nu driftig op zoek naar 650 miljoen extra euro’s die kunnen worden geschrapt. Mocht de coalitie daar niet in slagen, dan zal het begrotingstekort dit jaar op 3,3 in plaats van 3,2 procent uitkomen.

NRC meldt verder dat de beperkte werkgelegenheidseffecten door alle betrokken zouden worden gemaskeerd:

Pechtold maakte tijdens de onderhandelingen in de media een groot nummer van zijn eis om voorrang te geven aan het scheppen van banen. Maar nadat hij vorige week maandag en dinsdag instemde met enkele veranderingen in het sociaal akkoord, bleek uit berekeningen van Financiën dat het netto resultaat uitkwam op een winst van 50.000 banen over 27 jaar, in 2040. De financieel woordvoerders kwamen daarop met Dijsselbloem overeen dat zij dit jaartal in de akkoordtekst zouden vervangen voor 50.000 banen ‘op termijn’.

De Tweede Kamer debatteert aanstaande woensdag over het begrotingsakkoord.

Geef een reactie

Laatste reacties (93)