199

‘Coalitie SP en PVV even waarschijnlijk als fusie Ajax-Feyenoord’

SP-lijsttrekker Emile Roemer vindt dat PVV helemaal niet op zijn partij lijkt. Kiezers die dat wel vinden, hoeft hij niet

SP-lijsttrekker Emile Roemer verzet zich vandaag in Metro sterk tegen het beeld dat SP en PVV veel op elkaar zouden lijken. “Wie naar de PVV wil overlopen, moet dat maar lekker doen.”

Door redactie Joop

De Metro-interviewers confronteren Roemer met uitkomsten uit de nieuwe politieke barometer van Synovate, die volgens VU-politicoloog André Krouwels aantonen dat SP niet alleen kiezers kwijtraakt aan de PvdA, maar ook de PVV. “Ik geloof er geen bal van”, reageert Roemer. “Uit eerdere onderzoeken blijkt dat we vrijwel geen stemmers kwijtraken aan de PVV. Ik denk niet dat er binnen een paar weken zo veel verschuift. Maar er zijn klaarblijkelijk heel veel mensen die denken dat de PVV op ons lijkt.”

Metro betoogt vervolgens dat de verklaring zou zijn dat de PVV zich minder radicaal opstelt en daardoor aanvaardbaar zou zijn voor de linkse kiezer.

Roemer: “Geert Wilders wordt helemaal niet milder. Hij haalt ook geen stemmen bij ons weg. U zegt iets wat niet waar is. Mensen die op de PVV stemmen zijn echt rechtse stemmers. Het is een groot misverstand dat wij in dezelfde vijver vissen als de PVV.”

Jullie partijprogramma’s komen toch op punten overeen, probeert Metro nog.

“Het hele programma van de PVV komt uit de schoot van de VVD. Ideologisch staat dat mijlenver van ons af. Ze hebben daarbij een paar punten genomen die toevallig overeenkomen met ons: het handhaven van de AOW-leeftijd, het handhaven van het ontslagrecht en het stoppen van de marktwerking in de zorg.”

Dat zijn wel punten die voor de SP belangrijk zijn, reageert Metro.

“Inderdaad, net zo belangrijk als vijftig andere punten die niet overeenkomen met de PVV.”

De kans dat de SP met de PVV gaat regeren om zo de AOW-leeftijd op 65 jaar te houden en marktwerking in de zorg te stoppen, acht Roemer ‘te verwaarlozen’. “Samenwerking tussen de SP en de PVV lijkt mij even waarschijnlijk als een fusie tussen Ajax en Feyenoord.”

Voor voormalige SP-stemmers die nu bij de PVV zitten heeft Roemer desgevraagd nog wel een boodschap: “Als mensen naar de PVV willen, dan moeten ze dat vooral doen. Als mensen het verschil niet zien tussen ons en de PVV, nou ja, dan hoef ik ze niet meer.”

Geef een reactie

Laatste reacties (199)